Nyhet

Motbjudande musik ska hålla ungdomar borta från garage

Denna annorlunda metod testas i Vallentuna.

Efter flera klagomål om stökiga ungdomar i ett garage i Vallentuna har kommunen och fastighetsägaren bestämt sig för att agera.

– Folk hänger här. Ibland kan det hända att folk röker här nere. De kan vara fulla och så, säger Josefine Trojmar och Tilde Eriksson som har parkerat sin mopedbil i Coop-garaget i Vallentuna till SVT.

Garaget är ett populärt tillhåll för ungdomar, och några av dem har betett sig illa mot de som bor ovanpå garaget.


– Det är obehagligt att gå ner hit när det är 15 ungdomar med huvor uppe, säger Janne, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Det värsta är att en granne åkte på en käftsmäll av en kille som stod och pinkade i trappuppgången här, säger Rolf Lindgren.

För att få ungdomarna att sluta hänga i garaget testas nu en otippad metod: frånstötande musik. Musiken som ska göra garaget mindre trevligt att umgås i är det fastighetsägarna som står för, medan kommunen har agerat genom att sätta upp övervakningskameror.


När SVT Nyheter Stockholm besökte garaget möttes de av en skärande flöjtmelodi, instrumental gubbrock och generisk house. Musiken verkar inte heller gå hem hos de boende och Janne tror att klassisk musik hade fungerat ännu bättre för att få bort hängandet i garaget.

– Jag tror att står man här och röker och kastar öl så blir det inte så trevligt om man lyssnar på Bach och Beethoven. Den typen av musik kan vara tröttande om man inte gillar den.

Kamerorna och musiken verkar ha gett effekt, enligt SVT. Däremot verkar ungdomarna ha hittat ett annat tillhåll – trapphuset.


– De har eldat på elledningar, pissat i hallen och så eldade de i hissen i påskas, berättar Janne för SVT.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE