Nyhet

ETEP för svenska artister ut i Europa

"Trots att trumsetet föll sönder fick vi fortfarande ett gäng bokningar på andra festivaler."

ETEP eller the European Talent Exchange Programme är centrerad kring den årliga Eurosonic-festivalen i Groningen. Genom åren har den gett ett stort uppsving för många unga akter. ETEP fungerar lite som musikvärldens version av Erasmusprogrammet, där Eurosonic är en knutpunkt för de bästa musikerna från 31 olika europeiska länder, som erbjuder dem en chans att uppträda för musikpromoters, skivbolag talangscouter och festivalarrangörer.

– Tanken med programmet är att skapa ett nätverk av europeiska festivaler. Vi väljer band som uppträder på Eurosonic och uppmanar dem till att uppträda på andra festivaler. Detta för att synliggöra europeiska talanger som är uppkommande, aktuella och fräscha, säger Fruzsina Szep, festivalchef för Lollapalooza Berlin.

På förra årets ETEP spelade det svensk-brittiska indierockbandet Fews, och fick chansen att visa upp sin talang för världen.


– Vi spelade på Eurosonic, och trots att trumsetet föll sönder fick vi fortfarande ett gäng bokningar på festivaler efter vår ETEP-medverkan. Så ja, det är rätt sjukt, säger bandet till GAFFA om sin spelning på festivalen.

Fews är för tillfället ute på sin första Europaturné, som landade på Kägelbanan i Stockholm den 7 mars. Förutom Sverige går turnén även genom Schweiz, Frankrike, Holland, Belgien, Storbritannien, Tyskland, Danmark och Luxemburg. Mycket tack vare sitt uppträdande på ETEP.

– Det bästa med ETEP är det stöd som de erbjuder nya band och artister. Vi var tydligen Sveriges största ETEP-export till Europeiska festivaler 2016, vilket vi i Fews är ödmjukt tacksamma för, säger bandet till GAFFA.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE