Nyhet

1993 svenska kvinnliga artister i stort upprop

GAFFA.se – allt om musik

#MeToo fortsätter att utvecklas. Nu går 1993 kvinnor ut under hashtaggen #närmusikentystnar och vittnar om sexuella trakasserier, våldtäkter och ofredanden inom den svenska musikbranschen.

Den längre artikeln som publiceras via DN är bland andra påskriven av storheter som Zara Larsson, First Aid Kit, Robyn, Seinabo Sey, Silvana Imam, Kajsa Grytt, Little Jinder, Icona Pop, Eva Dahlgren och Nina Persson. Här får vi till oss den ena avskyvärda historien efter den andra. Några exempel:

"En hög chef på ett majorbolag. Han tycker att det är lämpligt att på sommarfesten bjuda med hela bolaget på efterfest på en sexklubb. Jag tvivlar på om jag ska åka med eller inte, är ju ny, vet inte hur det funkar, kanske var detta standard? Han kommer fram till mig, håller om mig, säger 'Du ska med, va? Vill bara hinta om att det är rätt grovt'. Jag bestämmer mig för att inte följa med på festen. Samma chef som gång på gång talade med mina boobs i stället för med mig, tafsade på x antal anställda, på de kvinnliga artisterna. Gång på gång som ledningen fick reda på vad som hände på eventen utan att göra ett skit åt det. 'Han var ju bara lite full'. I stället blir han befordrad."


"Ett skivbolag sajnade en barngrupp med 9–12-åringar. När vi hade möte om bandet, jag och fyra män i chefsposition på kontoret, spelade en av dessa män upp en kommande video med barnen, han säger plötsligt 'de har inte hår på fittan ännu, de har fina rakade fittor…'”

"När man blir våldtagen av en duktig manlig musiker förlorar man många vänner. 'Det var fel, det han gjorde. Men han är en tillgång i musikbranschen så jag vill inte klippa några band. Jag hoppas du kan förstå och respektera det.' Ett exempel på vad vänner sagt till mig i samband med att jag berättat vad som hänt."

I ett gemensamt upprop låter alla dessa artister nu hälsa att det är slut på nedtystandet:


"Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.

Makthavare inom musikbranschen – det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen och ni har misslyckats.

Vi kommer att ta stöd av alla de berättelser som vi har delat med oss av och har fått ta del av.


Vi kommer att fortsätta lyssna på varandra och stötta varandra.

Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom.

Vi pratar med en röst och kommer inte kommentera innehållet i artikeln vidare. Ett nej är ett nej – respektera det!


Vi vet vilka ni är."

LÄS OCKSÅ: Strages svidande moderatattack – efter omtalad Morrissey-recension

ANNONCE