Nyhet

Kallar omdiskuterat mobilförbud: "ett konstprojekt"

GAFFA.se – allt om musik

... men Jack White har flera bra argument på lager.
 
Tidigare i år rapporterade den brittiska musiktidningen NME att Jack White och apparaten kring honom ville förbjuda mobiltelefoner under den amerikanske rockarens kommande turné, som följer på det nysläppta albumet Boarding House Reach.
 
– Vi tror att du kommer att njuta av att titta upp från skärmen ett tag och uppleva musik och vår gemensamma kärlek till den, stod det att läsa i ett i ett pressmeddelande från Whites management.

Mobilförbudet väckte både glädje och ilska bland musikentusiaster och nu har White kommit med ytterligare förklaringar till avsikterna med förbudet, i en intervju med Metallica-trummisen Lars Ulrich på radiostationen Beats 1.

Där kallar han det hela ett "intressant konstnärligt experiment" och berättar att det hade varit roligt om han överraskade besökarna med konsertregeln och de blev arga och krävde pengarna tillbaka.

– Jag reagerar på publiken som en stand-up-komiker. Om jag avslutar en låt, "ta-da" liksom, och publiken är helt tyst så vet jag ju inte vad jag ska göra. Ska jag spela en tyngre låt, en snabbare låt? Vill ni att jag ska spela akustiskt? Vill ni att jag ska gå? Jag går, säger han i intervjun. 

Han tillägger att det han verkligen inte gillar är om publiken är distraherad och inte ger honom något tillbaka eftersom de är upptagna med att titta i sina mobiltelefoner.

Artikeln fortsätter under videon.
 
 
I intervjun jämför White konsertbesök med att titta på film på bio eller gå i kyrkan. Att det finns tillfällen i livet där man vill lägga bort telefonen och engagera sig i det som händer.
 
Jag älskar idén om att rockkonserter ska vara punkiga som fan, utan regler. Men jag gillar inte att inte ha någon aning om vilken låt jag ska spela därnäst. Och jag behöver det. 

Mobilförbudet ska genomföras genom att alla telefoner, kameror och inspelningsanordningar placeras i speciella väskor som endast kan öppnas igen efter konserten – eller vid nödsituationer i en separat zon utanför konsertlokalen. 

Whites nya album Boarding House Reach släpptes i förrgår och belönades med fem stjärnor av GAFFA:s recensent Andreas Trella. Bland annat skrev han att skivan var "ett bisarrt experiment där endast vansinnet har satt gränser". 
 
 
ANNONCE