Nyhet

Så mycket tjänar låtskrivarna bakom de stora julhitsen

GAFFA.se – allt om musik

Vill du vara säker på att alltid ha råd med julklappar? Då ska du skriva en ”jul-evergreen” – en julklapp som fortsätter att ge, speciellt till skaparen.

NME har tittat på hur mycket låtskrivarna bakom några av de största julhitsen tjänat, och det är ganska stora summor. (Ett pund motsvarar i skrivande stund cirka elva kronor.)

Slade: Merry Christmas Everybody (1973) – cirka 512 000 pund

Enligt en sammanställning av brittiska PRS – förvaltningsorganisation för upphovsrätt, 2013 drog låten in 512 000 pund till låtskrivarna Noddy Holder och Jim Lea. Enligt ett program på den brittiska TV-kanalen Channel 5 (citerat från Daily Mail), ska upphovsmakarna tjänat upp mot en miljon pund 2016. Låten ska för övrigt ha hörts av hela 42 procent av hela världens befolkning.

Wham!: Last Christmas (1984) – cirka 470 000 pund

Enligt The Telegraph tjänade George Michael cirka 470 000 pund på sin odödliga klassiker, och låten blev inte mindre populär efter upphovsmannens tragiska död, juldagen 2016.

LÄS OCKSÅ: Hur länge kan du undvika julklassikern

The Pogues featuring Kirsty MacColl: Fairytale of New York (1987) – cirka 400 000 pund

Det kan verka lite överraskande, att en låt sjungen av en man med dålig tandhygien, ett avslappnat förhållande till skönsång och erkända problem med alkohol och droger är så populär. Men det är den. Låten är skriven av de brittiska folk-punkarna The Pogues sångare Shane MacGowan och gruppens multiinstrumentalist Jem Finer. Sångens duettpartner, den engelska sångerskan och låtskrivaren Kirsty MacColl, har vi dessvärre inte längre bland oss. Strax innan jul år 2000 omkom hon i en olycka i Mexiko, 41 år gammal.

Låten har nyligen varit omdebatterad och kritiker menar att den är homofobisk, då ordet ”faggot” finns med i texten. MacGowan avfärdar dock detta och menar att han bara ville göra språket i låten så autentiskt som möjligt i förhållande till dess huvudperson.

Mariah Carey: All I Want For Christmas is You (1994) – cirka 373 000 pund

Mariah Carey och låtskrivarkollegan Walter Afanasieff får årligen dela på cirka 373 000 pund från julklassikern.

Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone (1985) – cirka 130 000 pund

Han har gått lite i glömska, men varje jul återvänder han, den brittiske sångaren. Hans stora julhit är dock skriven av Bob Heatlie, som tjänar de 130 000 pund låten inbringar varje år i royalties. Som sångare tjänar dock Stevens också lite, om än väsentligt mindre.

LÄS OCKSÅ: Klassisk jullåt stoppas – anses kvinnoförnedrande och våldtäktsbejakande 

ANNONCE