Nyhet

Outgivet material av kultbandet släpps

GAFFA.se – allt om musik

Outgivet Cortex-material släpps, 31 år efter att det spelades in. Releasen sker i samband med avslutningen av utställningen "Freddie Wadlings kabinett", på Göteborgs Stadsmuseum.

”Året var 1987 och det alternativa skivbolaget Radium 226.05 bokade tid i Studio Lane för nya inspelningar med Cortex. Grundstommen till en fullängdplatta spelades in men efter konflikter inom bandet avslutades inspelningen och Cortex upplöstes. Ett 16-kanals band gick till Radium och ytterligare ett 16-kanals band och en demo-mix stannade kvar i studion. Studio Lane fick senare en stor vattenläcka och materialet totalförstördes. Bandet hos Radium har legat kvar i en låda i 31 år och väntat”, berättar Stadsmuseet i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Markus Krunegård är årets regnbågssångare


Inför avslutningen av utställningen "Freddie Wadlings kabinett" bestämde sig CM von Hausswolff, en av Radiums grundare att det är dags att ge ut materialet. Han skickade låtarna till Henryk Lipp och hans Music A Matic-studio. Henryk kände Freddie Wadling under en lång tid.

 – Det har varit en utmaning att ge en så pass gammal inspelning dess fulla potential.Vi har använt dagens teknik men känslan för det autentiska soundet och Cortexsjälen har hela tiden varit i fokus, säger Henryk Lipp i pressmeddelandet.

 – Det är fyra fantastiska låtar och jag känner mig oerhört tacksam som fått arbeta med denna bortglömda musikskatt. Jag ser skivan som en hyllning till både Freddie och Uno (Wall) som lämnat oss alldeles för tidigt, fortsätter Henryk.


LÄS MER: Hon får årets Taubestipendium

Cortex “1987” görs i tre olika vinylversioner, varav två ges ut och säljs av Göteborgs legendariska skivbutik Bengans med start 24 aug. Den 22 augusti blir det förhandslyssning på Göteborgs stadsmuseum då en limiterad tredje version delas ut.

Under releasefesten 22 augusti gästas museet bland annat av några av Cortex-medlemmarna som var med när det begav sig, Annika von Hausswolff, Fredrik Wegraeus, Pontus Lidgard, Ola Andersson och Jean-Louis Huhta. Även musikjournalisten Fredrik Strage på plats för att samtala om låtarna. Under kvällen dyker också en hemlig gäst upp på Stadsmuseets scen.


LÄS OCKSÅ: David Bowies allra första demo hittad

 


ANNONCE