Nyhet

Visselblåsare till Way Out West

GAFFA.se – allt om musik

Med drygt sex veckor kvar till Way Out West presenteras nu årets Talks-program, som äger rum på Höjden i Slottsskogen. Årets första släpp innehåller bland annat ett samtal med visselblåsaren Chelsea E Manning, en paneldiskussion om ordens kraft med bland andra författaren Jonas Hassen Khemiri och en livepodd av Raseriet
 
För Way Out West seminarieprogram Talks fokuserar festivalen i år på det faktum att det är valår, samt att de attraherar en stor mängd förstagångsväljare. Way Out West vill belysa och prata om de ämnen som är hjärtefrågor för dem, utan att bli partipolitiska.
 
– Eftersom hållbarhet är en oerhört viktigt fråga för såväl festivalen som dess besökare, är det också ett återkommande tema i samtalen på Höjden; vare sig det tar sitt uttryck i klimat-, demokrati-, sociala- eller ekonomiska diskussioner. I år har vi valt att fokusera på paneldiskussioner som format, där vi vill bredda perspektiv och synvinklar med våra inbjudna deltagare, säger Patrick Fredriksson på Luger.
 
Mer info om de olika ämnena i årets Talks-program:
 
Government transparency
 
Talare: Chelsea E Manning (moderator ej bestämd ännu)
Om samtalet: Chelsea E Manning är den före detta underrättelseanalytiker som blev en av världens mest kända visselblåsare i och med publiceringarna av de dokument som kom att bli kända som Iraq War logs och Afghan War logs. Hon dömdes till fängelse efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten, men fick sitt straff förkortat av president Obama. Hennes handlingar och avslöjanden har kallats för katalysator till den arabiska våren och hon har nominerats till Nobels fredspris vid två tillfällen. På Way Out West Talks pratar hon om behovet av insyn i statens agerande, och vad som kan hända när den saknas. 
 
Att syna falska nyheter
 
Talare: Kristina Alexandersson, Thomas Nygren, Johan Wikén, Martin Schori (moderator)
Om samtalet: Förstagångsväljare får i stor utsträckning sin information kring valet från sociala medier. Men hur sker källkritiken i de snabba flödena, och vad händer om den uteblir?
 
Kristina Alexandersson är chef för internet i skolan på IIS (Internetstiftelsen i Sverige). Hon är ansvarig för Webbstjärnan, som är en skoltävling där elever tävlar om att skapa en webbplats av sitt skolarbete. Genom Webbstjärnan blir eleverna mer medvetna medieproducenter och kunniga i källkritisk granskning. Kristina Alexanderson är även projektledare för Creative Commons i Sverige.
Thomas Nygren är en av forskarna som står bakom forskningsprojektet Nyhetsvärderaren 2017. Ungdomar ska i forskningsprojektet granska nyheter i sina nyhetsflöden utifrån fastställda kriterier och rapportera in nyheterna och sina slutsatser till forskarna. Kriterierna bygger på ny forskning om hur nyheter källkritiskt kan granskas. Thomas Nygren är lektor i didaktik och docent i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.
Johan Wikén är redaktör på Viralgranskaren som är en avdelning på Metro och har funnits sedan 2014. Projektet belönades med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2014 och har fått utnämningen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning.
Martin Schori är nyhetschef på Aftonbladet, tidigare utrikesredaktör och webbredaktör. Schori har även skrivit boken Online Only, en handbok i digital nyhetsjournalistik. Boken avslutas med att ta upp källkritik och press-etik och hur journalister bör hantera näthat.
 
Ett öga rött och kraften i ord
 
Talare: Jonas Hassen Khemiri, Ozzy, Jessika Gedin (moderator)
Om samtalet: Samtalet ska handla om kraften i ord och berättandets olika uttryckssätt. Men även om två debutanters sätt att hantera språk och läslust hos unga. 
 
Jonas Hassen Khemiri är av våra mest hyllade och lästa författare. Romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns har översatts till över tjugofem språk och Khemiris pjäser har spelats av över hundra internationella teaterkompanier. Debutpjäsen Invasion! tilldelades en Village Voice Obie Award för bästa manus och för sina böcker har Khemiri tilldelats bland annat Augustpriset, Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.
Osman ”Ozzy” Maxamed är en hyllad rappare som efter många år, bubblande under ytan äntligen har debuterat med kritikerrosade albumet Ett öga rött; en färgstark samling berättelser från en artist som tänker nytt vad gäller konstnärligt uttryck och språkbruk.
Jessika Gedin är bokförläggare, krönikör, tv-programledare och radiopratare; hon är nästan som en egen svensk kulturinstitution med sina många år som kulturbevakare och analytiker. Gedin leder SVT:s litteraturprogram Babel och är känd för sin medverkan i programmet Spanarna i Sveriges Radio P1.
 
 
Är vi ett land som faller itu?
Talare: Åsa Linderborg, Po Tidholm, Salad Hilowle, Bilan Osman (moderator)
Om samtalet: Om politik, populism och oron över ett land som faller itu. I detta samtal resonerar deltagarna kring hur man tar väljarnas oro på allvar samtidigt som man inte ger dem rätt när de projicerar sitt missnöje på fel saker. 
 
Åsa Linderborg har tillsammans med Göran Greider skrivit boken “Populistiska manifestet” där de vill skriva fram ett försvar för populismen som politisk strategi.
Po Tidholm har under ett par decennier bevakat landsbygdsfrågan och konstaterar med senaste boken “Läget i landet” (2017) att en långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna.
Salad Hilowles konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats. Han senaste kortfilm "Brev till Sverige" var shortlistad för Guldbaggenominering, samt en hedersomnämnande i Tempo Dokumentärfestival för bästa kortfilm. Samma film sågs även av mer än 1 miljon på TV under 2017.
Bilan Osman föreläser primärt inom skolans värld – både för lärare och elever. Hon utbildar lärare i hur de kan arbeta antirasistikt enligt skolans principer och riktlinjer, samt om hur de kan bemöta konspirationism i klassrummet. Hon föreläser också för elever om hur man ur ett källkritiskt perspektiv kan problematisera fördomar och stereotyper.
 
 
Raseriet - Valspecial!
Talare: Amie Bramme Sey, Fanna Ndow Norrby
Om samtalet: Podcasten Raseriet med Amie och Fanna återförenas efter sommarlovet för att ge sina lyssnare precis det dom bett om: en valspecial! Vad innebär det att taktikrösta? Vad gör vi om SD blir Sveriges största parti och vilka valfrågor är viktigt enligt Raseriet? Dessa frågor besvaras som alltid med en antirasistisk feministisk analys.
 
 
Vad får och kan vara roligt?
Talare: Emma Molin, Ahmed Berhan, Johan Wirfält, Rojin Pertow (moderator)
Om samtalet: Yttrandefrihet, pressfrihet och möjlighet att uttrycka sig offentligt; vad får- och kan egentligen vara roligt? Bör det finnas gränser och vad händer om de gränserna införlivas eller passeras?
 
Emma Molin är manusförfattare, skådespelare och en av Sveriges skarpaste kvinnor. Hon har med sitt manusförfattande av bland annat ”Ladies Night” – det tredje avsnittet av ”Grotescos sju mästerverk” – både väckt upp sömniga herravälden och stärkt många kvinnor i och utanför branschen. 
Ahmed Berhan är ståuppkomiker och skådespelare med ett förflutet på programmet Tankesmedjan i P3 och som just nu gör Morgonpasset i P3 Sommar. Turnerar med SEMST Demokrati, en populistisk stand-up föreställning tillsammans med Jonathan Unge och Granne Pavlovic.
Johan Wirfält är chef för Forum/Debatt och Film på Kulturhuset Stadsteatern. Arrangerade samtal och utställning om satir och yttrandefrihet med anledning av Charlie Hebdo-attentatet i Paris 2015.
Rojin Pertow är journalist med bakgrund som kultur- och opinionsredaktör på Fria Tidningen/ETC, poddare och aktivist; men kanske mest känd som chefredaktör för Sveriges största satir- och serietidning Galago.
 
 
P3 Perspektiv - Porr
Talare: Greta Thurfjell, Maria Ahlin, Kalle Norwald, Hanna Hellquist (moderator), Magdalena Mattebo (medverkar i kort intervju inför samtalet)
Om samtalet:
Hanna Hellquist intervjuar Magdalena Mattebo, forskare som gjort studier om hur vi kollar på porr och hennes forskning ligger till grund för mycket av porrdebatten. 
Gör porren unga killar till våldtäktsmän och bör regleras – eller är det bara moralpanik?
Hur ser porren egentligen ut idag och varför finns det inte någon svensk porrproduktion att snacka om?
Greta Thurfjell är journalist och skribent på DN Kultur. Hon tycker att debatten om porren är moraliserande och dumförklarar unga, att feministisk porr utgår från att tjejer gillar snällare sex, att det är sorgligt att porr är mångas enda källa till kunskap om sex. 
Maria Ahlin är författare till boken Visuell drog. Hon pratar om porrens skadeverkningar för unga, att de blir beroende får skeva bilder av sex och att det ökar risken för aggressioner osv. Vill införa porrfilter.
Kalle Norwald, sexolog och föreläsare, tycker att porrmotståndare har en för enkel debatt som inte grundar sig i forskning utan moral och agenda. Han är emot porrförbud eller filter och tycker att det måste finnas mer representation inom porren.
ANNONCE