Nyhet

"Brexit hotar musikindustrin" – brittiska stjärnor i upprop

GAFFA.se – allt om musik

Brittiska musiker vill stoppa brexit. I ett öppet brev publicerat i tidningen The Observer ber de Theresa May tänka om gällande brexit. De menar att skilsmässan från EU hotar musikindustrin och kallar utträdet för ”vansinne”.

Brevet, som är ett initiativ av musikern Bob Geldof pekar på konsekvenserna av brexit som drabbar musikindustrin. Hur allt från turnéer, försäljning och royalties kan påverkas om Storbritannien står utanför EU.

LÄS OCKSÅ: Svensk musiktidning går i graven

Bland de musiker som skrivit under brevet finns bland annat Ed Sheeran, Damon Albarn, Rita Ora, Simon Rattle och Brian Eno.

”Vi är på väg att begå ett väldigt allvarligt misstag när det gäller vår industri och den stora skara oupptäckta förmågor som lever på denna lilla ö”, skriver de i brevet och menar att brittiska musiker riskeras tystas i ett ”självbyggt kulturellt fängelse”.

LÄS OCKSÅ: Florence Valentin är tillbaka

Bob Geldof säger också till The Observer att han vill se en ny folkomröstning angående brexit.

– Jag är helhjärtat engagerad i att vi ska ha en demokratisk folkomröstning för att förhindra att brexit sabbar för oss i framtiden, säger Geldof.

Den 29 mars 2019 är Storbritanniens utträde ur EU planerat. En växande opinion i landet har dock börjat kräva en omröstning, men Theresa May har varit tydlig med att det inte kommer ske så länge hon får bestämma.

Här kan du läsa hela det öppna brevet.

LÄS OCKSÅ: Nirvana återförenades i helgen – se klipp

ANNONCE