Nyhet

Vittnar om sexuella övergrepp inom musikvärlden

GAFFA.se – allt om musik

Under hösten 2017 spreds hashtaggen #Metoo som en löpeld på sociala medier. Där vittnade hundratusentals kvinnor över hela världen om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och krävde förändring. Metoo-rörelsen lyfte en oerhört viktig debatt och fick en och annan man sparkad från diverse positioner, men problemen med sexuella övergrepp återstår.

LÄS OCKSÅ: Irländske hitmakaren till Sverige

I sin kommande självbiografi My Thoughts Exactly”berättar artisten Lily Allen att musikbranchen fortfarande är full av människor som utsätts för sexuella övergrepp, men som inte berättar om det eftersom det råder en tystnadskultur, även efter metoo-rörelsen.


Allen beskriver musikbranchen som ”en mix av sex, ungdom och tillgänglighet” som ibland nästan uppmanar män till ”toxic behaviour against women.” I boken beskriver hon också hur hon själv utsatts för övergrepp av en man i branschen och att hon ångrar att hon inte anmälde mannen, men att hon kände sig tystad eftersom han hade mer makt och pengar än henne. Och att hon var rädd för att klassas som en ”hysterisk” och "besvärlig kvinna", skriver The Guardian som publicerat ett utdrag ur boken.

LÄS OCKSÅ: Släpper debutalbum om vem han identifierar sig som

”Jag trodde inte att han skulle utnyttja min svaghet. Jag kände mig förrådd. Jag var arg. Jag var förvirrad", skriver hon.


Lily Allen slog igenom 2006 med låten Smile. Tidigare i år släpptes hennes senaste album No Shame. Ett album som fick 5 av 6 stjärnor av GAFFAs recensent Simon Lundberg som skrev: ”Det här är ett album som kommer sätta avtryck på omvärlden och som äntligen känns hundra procent äkta.”

ANNONCE