Nyhet

Extrem mansdominans på årets hårdrocksfestivaler

GAFFA.se – allt om musik

Musikguiden i P3 har gjort en miniserie om hårdrockens framtid. Där har de granskat könsrepresentationen på sommarens hårdrocksfestivaler och kommit fram till att endast sju procent av de bokade akterna på årets Sweden Rock är kvinnor.

– Det är aldrig lätt att spela i band, det är aldrig enkelt på nåt sätt. Men att även ha andra motgångar, att vara kvinna i en mansdominerad bransch, det suger på riktigt ibland, säger Mimi Brander, en av arrangörerna bakom Sweden Rock-kollo som är ett hårdrocksläger för unga tjejer och icke-binära.

– Vi vill ju heller inte att deltagarna på våra kollon ska behöva gå igenom saker som vi har gått igenom. Vi vill inte att de ska åka på sin första turné med en platta som de har lagt blod, svett, tårar och massa pengar på, och sen ha män i deras farsas ålder som inte vill betala fullpris för skivan men är beredda att betala 100 euro för deras svettiga gamla underkläder.


Trots att hon själv är knuten till Sweden Rock är hon mycket besviken på representationen, och kallar den för ”oinspirerande.”

­– Jag tycker att könsfördelningen på Sweden Rock är nästan lite pinsam, man blir lika besviken varje gång.

Martin Forssman, som är den som bokar banden till Sweden Rock, ser det inte riktigt på samma sätt. I år är 24 av 357 bokade musiker kvinnor, och han menar att det är ovanligt bra siffror.


– Det är ju tyvärr nästan så att det är en överrepresentation av kvinnliga musiker, för det är så oerhört få kvinnliga musiker totalt sett i hårdrocksgenren. Vi försöker ju boka de band som vi tror att vår publik vill se. Att det är en sån snedfördelning beror ju på att det är så genren ser ut, säger han.

På extremmetalfestivalen Gamrocken ser siffrorna ungefär likadana ut – av 127 bokade musiker är endast sex stycken kvinnor, vilket motsvarar mindre än fem procent. Festivalarrangören Alexander Högbom menar att de haft som mål att boka de kvinnliga band som finns, men att den extrema metalscenen är ”överbefolkad av gubbar och män”.

– Det är ganska enkelt att lägga det ansvaret på en bokare, för man bokar ju hela tiden de band man tror att publiken vill se. Kommer det inte folk på festivalen för att man bokar band av politiska skäl, så måste ju någon stå ekonomiskt ansvarig för det.  


Men Mimi Brander håller inte med bokarna om att det inte finns några kvinnliga hårdrocksband.

– Jag vet inte varifrån de har fått att det inte finns brudar som spelar rock. Jag ser dem ju hela tiden.

 


LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Killar lyssnar på killar och det gör tjejer också 

ANNONCE