Nyhet

Laleh tilldelas stort kulturpris

GAFFA.se – allt om musik

Artisten, låtskrivaren och producenten Laleh Pourkarim tilldelas Natur & Kulturs kulturpris. Priset har delats ut ända sedan 1974 och i år har prissumman höjts från 300 000 till 400 000 kronor.

– Laleh har utvecklat den svenska poptraditionen på sitt alldeles egna sätt. Som ingen annan blandar hon stilar och traditioner men behåller ändå alltid en stark integritet. Hennes öppenhet för livets skörhet berör och imponerar säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Juryn motiverar sitt val med att Laleh i sitt skapande berör folk i alla åldrar och att hon hittat ett eget unikt uttryck i gränslandet mellan pop, rapp och visa med texter som berättar om ”bostadsköer och fotbollsplaner, men samtidigt har en poetisk lyskraft som öppnar sig mot frågor om livet, döden och om att förvalta sina möjligheter”.


–Tack vilken ära, när man ser listan på tidigare pristagare så känner man sig väldigt uppskattad. Jag skriver oftast mina låtar i ensamhet men gemenskapen är det jag längtar efter mest, säger Laleh om utnämningen.

Förra året gick priset till författaren Ola Larsmo. Bland tidigare prismottagaren finns bland annat Hans Alfredson, Bruno K Öijer, Suzanne Osten och Birgit Cullberg.

LÄS OCKSÅ: Favoriterna återvänder till Så Mycket Bättre


ANNONCE