Nyhet

MEST LÄST: Musiklegendaren skickade oväntat mejl till GAFFA – läs hans berättelse

GAFFA.se – allt om musik

I januari dog Ross Lowell 92 år gammal. Han var en legendarisk ljussättare inom filmindustrin, och kanske viktigast av allt: han var den som uppfann gaffatejpen. Ett tag efter denna snillrika man lämnat jordelivet damp det ner ett mejl i GAFFA-redaktionens inkorg. Det var en liten berättelse, en slags historieskrivning om man så vill, rörande gaffatejpens etymologi. Längst ner stod signaturen: Bengt Palmers.

”Är det verkligen den Bengt Palmers?”, tänkte vi och kliade våra journalisthjässor. Men jo, visst var det han. Han som producerat den internationella hitlåten Moviestar med Harpo, han som skrivit musiken till de tre första Sällskapsresan-filmerna, han som ligger bakom både manus och musik i Göta Kanal 2. Han har för bövelen till och med suttit i juryn för Sikta Mot Stjärnorna! Och nu skrev han till oss för att upplysa om våra egna lingvistiska rötter.

”Vad gäller ordet "gaffa":s etymologi vill undertecknad trivianörd gärna anmäla följande – ej vetenskapligt belagda! – teori”, inleder han anekdoten och fortsätter:


”Någon gång på 60- eller tidiga 70-talet kom en engelsk popgrupp, okänt vilken, till Sverige med en egen crew, som inför ett gig fick hjälp av några svenska humpers.”

Med intressetentaklerna utfällda läste vi nyfiket vidare.

”När en av de öldoftande boysen i det engelska crewet ville ha en bit silvertejp, pekade han på en flight case och grymtade på sin dialekt (även den okänd) till en kompis "Hey gimmie some gaffa!", varvid en av de svenska humprarna stelnade till, vände sig till en kollega och sa "Hörde du?!"


"Hörde vadå?"

"Han sa att silvertejp heter gaffa på engelska."

"Nähä?"


"Jovisst."

"Faan va häftigt. 'Gaffa'..."

Vidare berättar han att chefselektrikern vid film- och TV-inspelningar kallas för ”gaffer” på engelska, och att den som tittar riktigt noga kan se titeln glida förbi i eftertexterna till i stort sett varenda långfilm som någonsin producerats. I gafferns arbetsbeskrivning ingår naturligtvis flera olika saker, men en av dem är att tejpa fast alla elkablar på golvet så att ingen snubblar och bryter nacken.


”Således är den korrekta benämningen på tejpen gaffer tape”, skriver Bengt Palmers.

Han menar dock att det inte är det enda förekommande namnet på den praktiska produkten. I USA är det vanligt att man säger ”duct tape” på grund av att man använder den till att tejpa ihop och täta skarvar på bland annat ventilationstrummor – alltså ”ducts”.

"Kärt barn har många namn, och i enlighet därmed upplyser Wikipedia om att gaffer även kan betyda "chef, boss, gammal gubbe" samt "glasblåsare", och därtill bär en litterär figur skapad av J.R.R. Tolkien namnet Ham Gaffer Gamgee. Häpp!”


Oavsett om denna teori är vetenskapligt belagd eller ej, vill vi tacka Bengt Palmers för historielektionen. Trivia går det aldrig att få för mycket av – och vi om några borde ju ha stenkoll på alla myter som finns kring gaffatejpen.

LÄS OCKSÅ: Princes ljudtekniker döms till stort skadestånd

ANNONCE