GAFFA.se – allt om musik
Det har bubblat i Jazzsverige på sistone. I februari publicerade Svensk Jazz ett pressmeddelande där de kritiserade Kulturrådets beslut att minska, och i många fall helt dra in, det ekonomiska stöd som jazzföreningarna i landet är beroende av för att kunna fortsätta sin verksamhet.
– Kulturrådets agerande är väldigt oansvarigt och vi befarar att flertalet av föreningarna inte kommer att överleva, sade Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz, i pressmeddelandet.
Sammanlagt lyftes 390 000 kronor bort från jazzföreningarna – trots att Kulturrådet haft 1,23 miljoner kronor mer att fördela inför 2019 än tidigare år. Enligt Kulturrådet beror det minskade stödet på ett nytt system för bidragsgivning till musikarrangörer. Fram till i år fördelades pengarna via föreningarnas egna riksförbund, men från och med 2019 är det Kulturrådet som ensamt beslutar vilka som ska tilldelas stöd. På myndighetens hemsida går att läsa att av 491 inkomna ansökningar beviljades 305 bidrag.
Men kritiken mot beslutet fortsätter växa, och nu har flera namnkunniga musiker givit sig in i debatten. Tillsammans med Svensk Jazz skriver bland annat Linnéa Henriksson, Lisa Nilsson, Rigmor Gustafsson, Goran Kajfes, Amanda Ginsburg och Georg Riedel under ett uttalande där de kritiserar Kulturrådets förfarande.
”Just nu är vi många inom jazzvärlden som är upprörda. I årets fördelning blev 13 jazzföreningar helt utan anslag och hälften av jazzklubbarna fick sänkt stöd. Detta trots att Kulturrådet haft ca 1,2 mkr mer i anslag att fördela. Hur har svensk musikpolitik kunnat hamna här?”, står det i pressmeddelandet, som fortsätter med att kritisera den ändrade finansieringsmodellen:
”Varför Kulturrådet valde att i sin helhet avveckla modellen, utan att säkra riksförbundens kunskap på något sätt är för oss ofattbart.”
De menar att den svenska musikpolitiken är föråldrad och anklagar Kulturrådet för att enbart premiera ”det nyskapande”.
”Sverige behöver ett musiklyft som gör att arrangörer och utövare oavsett musikalisk inriktning kan få jämbördiga villkor - både för att utvecklas konstnärligt och för att värna sina traditioner. Sverige behöver fler musikarrangörer som kan betala rimliga ersättningar till musiker – inte färre!”
LÄS OCKSÅ: Stjärnproducent öppnar musikhus i Stockholm – vill locka världsartister