Nyhet

Ny undersökning: Psykisk ohälsa stor bland independentartister

GAFFA.se– allt om musik

En ny studie har genomförts med drygt 1500 independentartister där frågor ställts om musikskaparnas psykiska hälsa och välmående. Enligt undersökningen har 73 procent upplevt stress, ångest eller depression i relation till sitt musikskapande.

Majoriteten av de som svarat på undersökningen var mellan 18-25 år. De vanligaste symptomen var ångest och depression men nästan en tredjedel svarade också att de upplevt panikattacker. Orsakerna var rädslan att misslyckas, finansiell instabilitet, ensamhet och pressen att lyckas.  57 procent av de som svarat på enkäten är oroliga för sin psykiska hälsa och 41 procent oroar sig flera gånger om dagen.

– Musikindustrin har traditionellt definierat framgång på kommersiella grunder. För att ses som framgångsrik ska en artist nå höga försäljnings- och turnémål. Det är alltid pengarna först. Om vi ska uppnå ett hållbart musikklimat med välmående artister måste detta förändras och artisterna måste själva börja se sin mentala hälsa som en del av framgången, säger Johan Svanberg, VD på Record Union i ett pressmeddelande.


65 procent av de artister som haft negativa symptom i relation till musikskapandet pratar med andra om sin mentala hälsa. Det vanligast är att de pratar med personer i sin närheten istället för att prata med bandmedlemmar eller managers. 90 procent av artisterna har svarat att de pratar med nära vänner, och 64 procent med familjemedlemmar. Endast 31 procent har svarat att de pratar med sina bandmedlemmar och 6 procent med sin manager. Av de artister som sagt att de inte pratar med någon om sin psykiska hälsa så har 29 procent gett anledningen att de inte har någon att prata med.  

– I ett samhälle som är så fokuserat på hållbarhet är det en besvikelse att musikindustrin tillåts fortsätta i samma gamla hjulspår. De stora skivbolagen skulle inte vara någonting utan sina artisters kreativitet, men fortfarande verkar det finnas ett socialt tabu för dem att prata om sitt välmående, säger Johan Svanberg.

Independentartisterna fick också frågan om de ansåg att musikindustrin jobbade för att skapa ett hållbart musikklimat med artister som mår bra. På den frågan var det bara totalt 19 procent som svarade att de ansåg att musikbranschen gjorde det. På frågan om vad musikindustrin kunde göra för att skapa ett mer hållbart musikklimat så fick undersökningen in nästan 1 000 öppna svar.


– Vår undersökning visar att någonting måste förändras. Det är dags att sätta våra artisters mentala hälsa och välmående på agendan, före streams och kommersiell framgång. Vi som bransch måste vakna upp och ställa oss frågan: Vad är vårt ansvar i det här och vad kan vi göra för att skapa ett mer hälsosamt och hållbart musikklimat?

LÄS OCKSÅ: Svensk fotograf bakom nya Springsteen-omslaget

ANNONCE