Nyhet

Svenskt event vill bli världens första klimatpositiva festival

GAFFA.se – allt om musik

Den elektroniska musikfestivalen Department Stockholm har som nytt mål att bli världens första klimatpositiva festival. Tillsammans med ZeroMission ska de analysera sitt klimatavtryck för att sedan kunna klimatkompensera för de utsläpp som varit oundvikliga. Det vanliga är att kompensera med 100 procent, och således blir klimatneutral – men Department väljer att kompensera med 110 procent och blir i och med det den första klimatpositiva festivalen i världen.

– Vi vill som festival tydligt ta ställning och ansvara för hela festivalens klimatpåverkan inkluderat våra besökares resor och skapa ett netto-positivt klimatfotavtryck. Förhoppningen är att andra festivaler och företag kan tänka sig dra igång samma satsning. Jag tror dessutom att vår innovativa publik vill vara med och bidra, säger Karl Törnros, som är en av festivalarrangörerna, i ett pressmeddelande.

En av åtgärderna för att lyckas minska klimatavtrycket är att starta upp en Department-festival av mindre storlek i Köpenhamn, som går av stapeln den 24 maj.


– Vi tror att det är möjligt att njuta av bra musik lokalt istället för att resa globalt för att uppleva mer eller mindre samma sak. Därför gör vi det lättare för våra vänner i området kring Malmö och Köpenhamn genom att presentera Department Köpenhamn och på så vis minska behovet för dom att resa till Department Stockholm. Resor från Malmö och Köpenhamn har tidigare år varit vår största enskilda miljöpåverkan, säger Calle Dernulf, som också är en av arrangörerna.

Department Stockholm äger rum på Slakthuset i Stockholm den 25 maj och presenterar flera stora akter, bland andra Peggy Gou, Underworld, Princess Nokia, Paul Kalkbrenner och Todd Terje.

 


LÄS OCKSÅ: Åtta nya namn klara för Way Out West

ANNONCE