Nyhet

Ny låt med Refused – "den är inspirerad av er, vår livepublik"

GAFFA.se – allt om musik

Refused släpper idag Blood Red, första singeln från bandets kommande album War Music som ges ut globalt 18 oktober. Låten är en enkel och rak deklaration om bandets orubbliga politiska och musikaliska filosofi.  

Medföljande video, som även den kom ut alldeles nyligen, visar bandets rötter i Umeå under tidigt 90-tal blandat med nutid.

– Vi gjorde inte en enda spelning när vi spelade in förra albumet. Det var en väldigt lång tid att vara borta från scen efter det beroendeframkallande kaoset under våra återföreningsspelningar 2012. Att spela på ställen fyllda med galningar som totalt tappar förståndet framför dig bereder ett rus som är i paritet med ett traditionellt drogrus (Inget vi är experter på men Keith Richards verkar tycka likadant, och han är expert på båda). Så när vi åkte på turné 2015 blev vi höga på vårt egna förråd (av låtar). Det var fantastiskt, enkelt sagt. Men det stod också klart att Freedom var, till största del, ett studioalbum, hälsar bandet i ett pressmeddelande och fortsätter:


– Ett för oss fantastiskt album, men något saknades när vi började spela det live. På ett soundcheck under turnén (Austin?) började Kristofer spela ett riff och vi andra började jamma med, efter en stund märkte vi att vårat crew hade slutat jobba och personalen på spelstället stod och tittade på oss när vi spelade. Folk som jobbar på spelställen brukar inte inte ens märka att du finns, de har sett tusentals band större än ditt eget stå och larva sig med sina sånger, medan de ställer i ordning baren och kravallstaket.

gallery_large

(Foto: Tor Atle Kleven)


– När vi kom ordentligt in i riffet och det började rulla och studsa så som det låter idag, vad det än var som saknades tidigare, så var det tydligt att vi nu hade börjat fylla det hålet. Riffet blev Blood Red, den första låten som blev klar för nya albumet och första låten vi spelat live från plattan. Det är passande att det är första låten ni får höra från den nya skivan, för den är inspirerad av er, vår livepublik, ny som gammal, som kommer till varje spelställe och skapar en kokande varm röra. Denna är till er.

– Om jag ramlar så hjälper du mig upp, ok? Välkommen till War Music. See you in the pit.”


Du ser bandet på följande platser i Sverige här framöver:

12.12.19 – Mejeriet, Lund

13.12.19 – Pustervik, Göteborg


14.12.19 – Berns, Stockholm

LÄS OCKSÅ: Band med nazistkopplingar i reklam för högskola

ANNONCE