Nyhet

Svensk festival först i världen att bli klimatpositiv

GAFFA.se – allt om musik

– Vi lyckades med vår målsättning, att som första festival i världen bli klimatpositiv, säger Karl Törnros i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Tillsammans med ZeroMission har vi kunnat ta ett helhetsgrepp kring vårt och våra leverantörers arbete för att reducera vårt klimatfotavtryck, konstaterar Törnros.

Han leder Department Festival som sedan starten 2017 har arbetat med sätt att minimera miljöpåverkan och i samband med förra årets festival togs beslutet att ta ett än större grepp. Tillsammans med ZeroMission påbörjades arbetet för att festivalen skulle kunna bli klimatpositiv genom att analysera och överkompensera för samtliga klimatutsläpp som Department och dess besökare orsakar.

– Det fina har varit att våra besökare har tagit till sig vår miljösatsning och mer än halverat festivalens preliminärt uppskattade utsläpp genom att göra kloka miljövänliga resor. Besökarnas engagemang och beslut bidrog faktiskt till att det blev nära 70 procent lägre utsläpp än förväntat. Det förändrar däremot inte att den enskilt största klimatpåverkan för en festival är resor till och från festivalen, säger Karl Törnros.

Med detta hoppas ledningen att andra festivaler ska inspireras och se över sin verksamhet.


– Vi är väl medvetna om att alla festivaler och musikarrangemang har olika förutsättningar men den heltäckande klimatanalysen visar att det är besökarnas resor som står för den enskilt största klimatpåverkan och som vi därmed lagt stort arbete på att förändra från start, säger arrangören Calle Dernulf.

För att säkerställa processen har Department och ZeroMission följt standarderna ISO 14067:2018 för genomförandet av klimatanalysen och PAS 2060:2014 för att leva upp till kraven för klimatneutralt evenemang. Därefter har Departments klimatfotavtryck klimatkompenserats med 100 procent av orsakat utsläpp samt ytterligare 25 procent för att på så vis överkompensera för att kunna bli klimatpositiv.

– Klimatanalysen som genomförts i enlighet med standarden ISO 14067 ger värdefull vägledning för vart och hur insatser bör riktas för att ytterligare minimera Departments klimatpåverkan inför kommande festivaler. Analysen ger även en gedigen grund att stå på i uttalandet om klimatpositiv. Nu hoppas vi att andra arrangörer inspireras av Departments initiativ och metodik så att vi ser fler klimatpositiva evenemang i framtiden, säger Johanna Grant, klimatstrateg på ZeroMission.


ANNONCE