Nyhet

ABBA-ikonen: "Greta ger ny kraft till metoo-rörelsen"

GAFFA.se – allt om musik

Det raseri Greta Thunberg väcker hos somliga är häpnadsväckande. Men hon har också många tunga namn bakom sig, bland andra ABBA-ikonen Björn Ulvaeus

I en video som publicerats på bl.a. The Irish Times hyllar Björn Ulvaeus Greta Thunberg och säger: ”En spinoff av Greta-effekten är att patriarkatet pissar ner sig av rädsla för denna 16-åriga tjej med superkrafter. Hon har blivit alla populisters mardröm. Hon säger att vetenskap och upplysning är vad vi behöver nu, inte föråldrad gammal nationalism och konspirationsteorier.”

Ulvaeus säger också att han tror Astrid Lindgren skulle ha gillat Greta – att hon är som en ”rak, envis och djupt reflekterande Pippi Långstrump” och nämner Gretas sinne för humor när hon avfärdar sina värsta kritiker; äldre män i hans egen ålder.


Den gamle ABBA-medlemmen säger vidare att Greta Thunberg även riktat nytt ljus på metoo-rörelsen:

”Jag tror inte det varit hennes mening, men på ett sätt har Greta gett ny kraft till metoo-rörelsen. Hon är en feministisk utmaning som kommer från ett annat håll. Hon driver vissa människor – mest män, till vansinne. Jag har svårt att förstå var all denna ilskan kommer ifrån. Hur kan man sjunka så lågt att man kritiserar ett barns utseende? En ung flicka.”

Ulvaeus förklarar att han tror det handlar om bristen på motargument och rädslan att bli av med sina privilegier. Han avslutar med att säga att Greta är en välsignelse och den förebild unga människor behöver ”i en värld fylld av influensers och realitystjärnor." Och att även om man inte håller med henne om allt så kan man inte förneka den monumentala prestation hon åstadkommit genom att skapa en global rörelse helt från grunden på så kort tid.


Se videon här: 

LÄS OCKSÅ: Nya anmälningar riktade mot Robyn-festivalen


ANNONCE