Nyhet

Black metal-frontaren kritiserar Antifa – "det gör mig inte till en nazistsupporter"

GAFFA.se – allt om musik

Adam ”Nergal” Darski, frontman i det polska black metal-bandet Behemoth har återigen skapat kontrovers. Den här gången handlar det om han åsikter kring antifascist-rörelsen Antifa.

Metal Hammer rapporterar om två bilder på en ”black metal against Antifa”-t-shirt, som Darski delat på sin Instagram. Där framsidan av t-shirten föreställer en bild på en figur som riktar en pistol i ryggen på en person ståendes på knä med en Antifa-patch på armen, och baksidan av T-shirten pryds av texten: “Kill them. Show no mercy. Fuck Antifa!” gallery_large

Bilderna väckte, inte helt oväntat, starka reaktioner vilket ledde till att Darski postade en ny bild där han förklarade sina tankar.

”Somliga blev förvirrade av den här posten. När jag gör antiregeringen-kommentarer betyder det inte att jag är anti-Polen. Det betyder faktiskt att jag älskar Polen eftersom jag bryr mig om det”, skriver Darski och fortsätter:

”När jag lägger ut en bild på någon i en anti-antifa-T-shirt, gör det mig inte till en nazistsupporter. Jag är orolig över hur de skadar scenen. Deras ideal är OK, men hur de framställer sig är otroligt inkompetent. Här kommer en grym paradox: En antifascist-organisation som själva är fascister. Håller du med eller…?”

gallery_large

Darski har varit inblandad i flera kontroverser de senaste åren, bland annat uppmärksammades han för ett uttalande i en intervju förra året då han ifrågasatte människors godhet genom att säga: ”Det finns hipster i er alla. Det här kommer vara väldigt kontroversiellt för en del, men jag slår vad om att ni även har lite Adolf Hitler i er.” Och när han poserade på bild tillsammans med Rob Darken från Graveland – ett band med vit makt-kopplingar, iklädd en Bölzer T-shirt, även det ett band som omgärdas av rykten om högerextrema kopplingar, något frontmannen Okoki Jones förnekat.

När anklagelser om rasism dök upp i samband med bilden kommenterade Darski det hela i ett inlägg på Facebook där han bland annat skrev: ”För det första vill jag säga det här – jag är min egen person och jag är emot all form av rasism, fascism, diskriminering eller hat. Som många av er vet säger jag en hel del galna saker, men jag hyser inga fördomar mot någon. Jag är en kontroversiell figur, jag erkänner det… det är en del av mig och ibland vill jag uppröra med mening.”

LÄS OCKSÅ: SPELLISTAN V 41 – hör veckans bästa låtar 

ANNONCE