Nyhet

Riskerar konkurs efter 30 år – "Sverige förlorar en helt unik scen"

GAFFA.se – allt om musik

GAFFA har tidigare skrivit om Gula Villan i Handen, som riskerar att stängas ner för gott. Platsen kan utan tvekan ses som en av landets mest kända musikscener för oetablerade band och har hållit igång sin verksamhet i 30 år. Men under 2020 riskerar den ideella föreningen som driver scenen att gå i konkurs. Anledningen sägs vara att Haninge kommun tar mer betalt för lokalen än vad man ger i kulturstöd.

– Det är oerhört tragiskt, säger Sanna Lindström, ordförande i kulturföreningen Levande Zon som drivit verksamheten i Gula Villan sedan 1990.

– Det finns ett stort behov av den här typen av scener, inte bara för oetablerade band från Stockholms­trakten. Vi har runt 30 till 40 gig per år med band från hela landet och ett antal internationella artister, bara i år från länder som Singapore, USA, Tyskland och England.


Kulturföreningen Levande Zon har funnits sedan 1984 och får ett årligt kulturbidrag från Haninge kommun som sänktes kraftigt 2014, i år var stödet 75 000 kr. Gula Villan ägs av kommunen som tar ut en årshyra på 90 000 kr. Därtill får föreningen själva betala för driftskostnaderna, el, vatten, avlopp, sophämtning, i år 60 000 kr.

– Vi klarar det inte ekonomiskt längre, säger Sanna Lindström och fortsätter:

– Vår verksamhet är självfinansierad, intäkter på dörren går till bandens omkostnader. Oftast en förlustaffär för alla inblandade, men möjlig genom det otroliga ideella engagemang som finns bland de tusentals band, arrangörer och funktionärer som hållit Gula Villans scen levande under alla år. Kulturbidraget täcker inte ens hälften av kostnaderna vi har för lokalen. Kommunen ger med ena handen och tar tillbaka dubbelt så mycket med den andra handen. I år innebär det att vi ska skrapa ihop en nettointäkt till kommunen på 85 000 kr.


Sanna Lindström kallar det ett omvänt kulturstöd.

– Genom vår ideella verksamhet ska vi dra in pengar för att finansiera en kommunal lokal. Det är helt orimligt, men det tycks inte kommunledningen förstå. Nu är både tålamodet och pengarna snart slut, vi går mot konkurs nästa år och lägger ned verksamheten. Kommunen står kvar med en tom lokal, i uselt skick dessutom på grund av 30 års eftersatt underhåll. Framför allt förlorar Sverige en helt unik scen där generationer av svenska musiker tagit sina första riff inför publik och musikfantaster kunnat uppleva långväga artister live, akter som är för smala för att bokas på kommersiella scener.

KLASSIKERN: Ytterligare en skrift i muren


ANNONCE