GAFFA.se – allt om musik
I maj förra året laddades en EP upp med två singlar i Aviciis namn på streamingtjänsten Spotify. EP:n hade titeln Last One och innehöll singeln I’ll Be Gone som Jocke Berg från Kent sjöng på. Den andra singeln var en ny version av en tidigare släppt låt. En dag efter att EP:n laddades upp togs den bort igen. Och förra december överraskades Beyoncé-fans av två nya album från artisten på Spotify och Apple Music. Albumen släpptes under namnet Queen Carter och visade sig vara gamla demos – som snart plockades bort. Varken Avicii eller Beyoncé hade något att göra med utgåvorna. Musiken hade blivit stulen och olagligt uppladdad på streamingtjänsterna.
Det är inget nytt fenomen att musik stjäls och laddas upp på internet. Men sedan stora streamingtjänster blivit det övervägande valet för musiklyssning får artister nu även oroa sig för att fejklåtar kan laddas upp i deras namn, eller att stulen musik laddas upp i fejkprofiler. Och eftersom folk betalar för sina musikprenumerationer sipprar en del av pengarna ner i bedragarens fickor.
Så här fungerar det: För att ladda upp en låt utan skivbolag på tillexempel Spotify använder du dig av en av alla aggregatorer, det vill säga de bolag som distribuerar musiken innan den laddas upp på Spotify. Exempel på dessa bolag är DistroKid, Record Union och TuneCore. När du sedan hamnat på Spotify får du betalt för dina royalties efter streamingsiffrorna, alltså lite betalt varje gång låten spelas. På så vis kan de som läcker musik tjäna stora summor på musik någon annan har skrivit och komponerat.
I en intervju med Musikindustrin berättar Record Unions VD Johan Svanberg att cirka 30 000 nya låtar laddas upp varje dag, vilket gör att det är så gott som omöjligt att sätta dit varenda olaglig uppladdning innan det genererat i pengar för den som gjort det. Men de arbetar aktivt för att förebygga att det händer.
– När artister laddar upp sin musik till vår portal så scannar vi den med en mjukvara som kontrollerar mot en databas innehållandes över 30 miljoner låtar för att säkerställa att låten är unik. Om den får en match i databasen så släpper vi bara upp den om personen/personerna i fråga kan uppvisa dokumentation som styrker att hen/de besitter rättigheterna, skriver Johan Svanberg i ett mejl till GAFFA.
Record Union har också ett system som flaggar om någon använder kända artisters namn, antingen som primary eller featuring, för att dra uppmärksamhet till låten. Det betyder inte alltid att musiken är olaglig, men de kollar närmare på dessa fall. Johan Svanberg berättar också att de samarbetar med de musiktjänster (DSP:s) som de levererar innehåll till för att förhindra problemet.
– Vi har väldigt bra och nära samarbeten med våra DSP:s och vi utvärderar hela tiden olika möjligheter till att förbättra våra processer för detta, skriver Svanberg vidare.
Enligt Pitchfork har en källa nära Spotify förklarat att Spotify har som standardrutin att kontrollera med stora artisters ansvariga utgivare om musiken som laddas upp är autentisk. Men vem bestämmer vad som räknas som en ”stor artist”? Hur många artister är Spotify redo att dubbelkolla uppladdningarna för?
Anna Ingler, som jobbar på den nordiska kommunikationsavdelningen på Spotify förklarar att de tar frågan om skydd för immateriella rättigheter på stort allvar.
– Vi tillåter inte att upphovsskyddat material laddas upp på vår plattform utan upphovspersonens tillåtelse. Det kommer alltid finnas personer som försöker överlista och lura systemen, men vi lägger stora resurser på att förfina och förbättra våra interna processer och metoder som behandlar den här typen av problem, säger hon till GAFFA och fortsätter:
– Vi upprätthåller en strikt användarpolicy och konton som direkt strider mot dessa riktlinjer blir inaktiverade eller avstängda med omedelbar verkan.
LÄS OCKSÅ: Lanserar skräddarsydd merch – baserad på fansens lyssnarvanor