Nyhet

Way Out West skickar ut giganter

GAFFA.se – allt om musik

Way Out West skickade precis ut ett gäng giganter till årets festivaler. Är det festivalens bästa förstasläpp hittills? Alla klara akter med arrangörens kommentarer:

Cardi B

Cardi B är bäst. 26-åringen från Bronx är coolheten personifierad och levererade på sitt debutalbum – trots skyhöga förväntningar – en stenhård, kompromisslös hip-hop klassiker och blev den första kvinnliga solorapparen att toppa Billboard-listan sedan Ms. Lauryn Hill. Under 2019 väntas uppföljaren. Första Sverigebesket någonsin blir på Way Out West.


The Cure

Sisådär trettio miljoner sålda skivor är en indikation så god som någon på det här ikoniska bandets storhet. En singeldiskografi som som få band kan mäta sig med är en annan. Inför Way Out West-spelningen lär gruppen dessutom släppa sitt första album på ett decennium – deras fjortonde sedan starten 1976. The Cure må just ha valts in i Rock and Roll Hall of Fame men för många av oss har Robert Smith med anhang alltid hört hemma i rockens allra heligaste rum. 

Stormzy


En världsstjärna. Han har rösten, karisman, den opinionsbildande övertygelsen och förmågan att få med sig folket. Ja, allt det där som brukar omge de allra största.

Seinabo Sey

Det glödde från första sekund om Seinabos musik, men på scenen utvecklades detta till en formidabel eldsvåda. Album nummer två – personliga och genomvackra ”I’m A Dream” – landade i höstas, bara veckor innan hon tog sig an mäktiga Ericsson Globe för sin största headlinespelning någonsin.


James Blake

Den mest förföriska manliga falsetten sedan Prince eller åtminstone Justin Timberlake. Från tidiga alstrer fyllda med mestadels svårmod till det souligaste och mest innerliga vi hört på purfärska albumet Assume Form.

Mitski


En av nittiotalisterna som på kort tid förvandlat amerikansk indierock till någonting mindre mansdominerat. Referenser för äldre personer: Pixies och Liz Phair + Björk och David Bowie. Typ.

Jon Hopkins (live)

Där krispiga technobeats, ensliga pianoballader, andäktiga arrangemang, livsfilosofisk begrundan och himlavalvets allomfattande vidunderlighet möts, där finner vi Jon Hopkins.


Earl Sweatshirt

Att hiphopen och jazzen på senare tid idkat alltmer intimt umgänge har gjort båda gott. I fallet Earl Sweatshirt utmynnade det i en av förra årets i särklass bästa plattor i Some Rap Songs.

Zara Larsson


Sveriges största internationella skrytämne. Och med all rätt.  Zara har sedan länge sprängt kategorin ”bra för att vara svensk” i småbitar och istället tagit plats bland de allra största namnen i sin värld. Rakryggad kan hon stå jämsides med Rihanna, Kate Perry, Taylor Swift och Lorde.

The Blaze

Efter några rejält uppskrivna singel- och EP-släpp gav The Blaze förra året ut debutalbumet Dancehall. Nuff said, nästan. Musik och framträdanden lika poetiska som emotionella skildringar av ungdom, kärlek, vänskap, samhörighet, identitet, rörelse. Du blir berörd av att se dem. Och du har dem på näthinnan långt efter att musiken tystnat.


Jungle

Med ett sound inspirerat av sjuttiotalets soul och funk – där starka refränger, melodier och falsettsång står i fokus – och en slick estetik är Jungle här för att stanna.

Rex Orange County


Grayshott är en by i södra England som inte har massor att ståta med i populärkulturens tjänst men med i runda slängar 2 400 invånare torde det ändå anses klart godkänt att dels ha frambringat den ryktbare skådespelaren Colin Firth, dels det melodiska multistreamande pophoppet Rex Orange County.

Honey Dijon

Född och uppvuxen i housens hemstad – Chicago – har Honey Dijon tveklöst fingrarna mot dansmusikens pulsåder. Via mentorskap från legendaren Derrick Carter, residentgig på NYC-klubbar och DJande världen över har Honey Dijon karvat ur sin egen nisch som genreöverskridande konnässör.


CupcakKe

Utan censur avhandlar hon grafiskt allt ifrån sina sexuella äventyr till övergrepp och rasism i ett fläckfritt flöde av precisa och inte sällan humoristiska betraktelser. CupcakKe är en vår samtids bästa och mest angelägna rappare.

Maribou State


Att översätta duons rika arrangemang till ett konsertformat är inte det lättaste, men med en uppställning på fem personer, otaliga pedaler, samplers, synthar, bas, trummor och en magisk röst i återkommande samarbetspartnern Holly Walker lyckas bandet återskapa sin finkänsliga, svängiga fusion av R&B, funk och folk.

Julien Baker

Så nära får ingen gå. Det struntar nu Julien Baker i, hon gör det ändå. Hon vet att den som lyssnar på henne knappast gör det för förströelse, underhållning eller snabba kickar. Hon vet att hennes signum är förtroligheten, intimiteten, tilliten hon har till sin publik och tilliten publiken har till henne.


DāM-FunK

Om man kunde bli adlad för sin gärning i funkens namn så skulle DāM-FunK numera tituleras sir. Om det fanns en funkens akademi skulle DāM-FunK vara professor. Ja, ni förstår poängen. DāM-FunK älskar helt enkelt funk och är en sällsynt begåvad förvaltare av traditionen.

Upsammy


Att säga att hon spelar electro är alldeles för begränsande, snarare är psykedelisk rätt ledord för hennes sinnesresor. De tar lyssnaren från ambient, downtempo och instrumentell hiphop via dubstep och IDM direkt in i housen och technons dimensioner.

Connan Mockasin

Musik som tvivelsutan är på riktigt. Låt vara att den är dåsig, mumlande, kontemplativ, DIY-snickrad, befriande fri i formen och stundtals Dire Straits på valium-minnande. Av scenartisten Connan Mockasin kan vänta oss lite vad som helst. Vi är så nyfikna att det gör ont.


Idles

Dras du inte med av Idles finns risk för att du inte dras med av någonting. Det här går bortom att gilla rock eller inte. För rock är det.

Way Out West sker i Slottsskogen, Göteborg, 8 till 10 augusti.


ANNONCE