Nyhet

Nytt Instagramkonto synar svensk hiphop

GAFFA.se – allt om musik

Förra veckan startades ett nytt konto på Instagram – nämligen Syna Hiphopen. Enligt kontots egna beskrivning är syftet att syna svensk hiphop genom att presentera artister ur tre olika kategorier – kvinnor som frångår normen, problematisk hiphop av män samt män du kan lyssna på istället.

– Vi lyssnar väldigt mycket på hiphop som genre, dels på grund av de flowiga rhymsen men också för de målande skildringarna som texterna tillåter. Amerikansk hiphop kritiseras ofta för att vara misogyn, men samma kritik förs inte om svensk hiphop i media, säger kontots grundare, som vill vara anonyma, till GAFFA.

Allt började med att de tittade närmare på könsrepresentationen inom genren och fann att knappt tio procent av hiphoplåtarna på de största svenska streamingtjänsterna framfördes av kvinnliga artister. Efter det började de läsa låttexter och kolla på musikvideor, och trots att de själva varit hiphopkonsumenter en lång tid förbluffades de av hur genren såg ut när de studerade den under lupp.


– Majoriteten av svensk hiphop av män är misogyn med trötta förlegade textrader om vem av grabbarna som har störst kuk, tjänar mest svarta pengar och vem av tjejerna som ska knullas härnäst. Den här typen av glorifierande tror vi uppmanar lyssnare till att det är okej att prata om tjejer på ett sexistiskt sätt samt att machokulturen är något som är eftersträvansvärt.

Istället för att bara lyfta fram problemen inom branschen har de valt att lägga stort fokus på de positiva krafterna. Därför belyser de även artister som de anser förmedlar något bättre till sina lyssnare.  

­­– Gällande våra förslag på både manliga och kvinnliga artister som vi vill lyfta fram, anser vi att samtliga bryter mot normer om hur de förväntas förhålla sig. Vi lyfter män som inte upprätthåller machokulturen och kvinnor som tydligt visar att de vägrar sexualiseras och på ett eller annat sätt bryter mot könsföreställningarna.


Många som skriver den typ av texter som ni problematiserar på kontot försvarar sig med att de bara skildrar verkligheten, och att de måste få göra det. Hur tänker ni kring det?

­– Vi håller med om att verklighetsskildringar är livsviktiga för hiphopen. Vi ser dock en stor skillnad på att skildra verkligheten och att glorifiera den. För att ge ett exempel kan vi jämföra Jireels låt Alla Mina och låten Akta Mannen av 1.Cuz. Båda berättar om ett liv som kantats av mörker och död, men på helt olika sätt. Jireel väljer att skildra det med känslor som fokuserar på det sorgliga och tragiska, medan 1.Cuz väljer att glorifiera kriminalitet och fördelarna med att leva i det.

Några rappare som på kontot lyfts fram som förebilder är Erik Lundin, Imenella, Parham, Cleo och Lash. Bland dem som kritiserats finner vi Z.E., Ant Wan, Denz och Jiggz. Textrader som ”Kolla knäna på din orre, hon har sår” och ”Hon japp grabbar med guld, men hon säger hon e oskuld, är inte dum” tas upp som exempel på en sexistisk jargong som genomsyrar vissa delar av hiphop-genren.


­– Vi tror att machokulturen spelar en stor roll i varför sexismen får så stor plats idag. De manliga artisterna vi synar förhärligar en vardag med ett överflöd av pengar, kvinnor och droger. De har säkerligen mycket annat vettigt att säga, men väljer att följa en trend och en norm som har visat sig gynna andra hiphopartister.

Hur tror ni att man kommer tillrätta med det?

– Vi tror att förslag på icke-misogyn hiphop behöver läggas fram. Enbart shaming är inte den rätta vägen att gå. Om man bara visar upp en dystopi, hur ska mottagaren kunna orka eller veta hur den faktiskt kan påverka inflytandet från den normativa hiphopkulturen? Med Instagramkontot lägger vi fram konkreta förslag på en alternativ hiphopkultur.


LÄS OCKSÅ: R Kelly åtalas för nya övergrepp – riskerar fängelsestraff på 30 år

ANNONCE