Nyhet

Deep Purples revisor döms till fängelse – stal över 2,2 miljoner pund från bandet

GAFFA.se – allt om musik

Dipak Rao som tidigare varit Deep Purples revisor har dömts till fängelse efter att ha förskingrat pengar från bandet. Sammanlagt ska det handla om över 2,2 miljoner pund. Enligt Consequenses of Sound dömdes Rao till sex år och fyra månaders fängelse. 

Dipak Rao stämdes av de nuvarande medlemmarna av rockbandet, Ian Gillan, Roger Glover och Ian Paice. Samt av Jon Lords dödsbo och bandets före detta manager Tony Edwards i början av 2017.

Tony Edwards barn upptäckte fifflet när de ärvde en del av bandets verksamhet efter deras fars död 2010. De tog över ansvaret för affärerna 2014 och samma år avslöjades Raos stöld och han sade upp sig. 


I ett uttalande som lästes upp i rätten av Edwards dotter Abigail Flanagan berättar hon om hur det har påverkat dem.

"Stressen som vi har varit under, under den här tiden har varit omätlig. Han har förstört det arv som min far spenderade sin livsstid till att skapa. Denna förödelse skapades av en man som vi har känt och litat på i flera år." 


Domen kommer två år efter att en utredning påbörjats av Insolvency Service, en statlig myndighet som fungerar som en del av institutionen för näringsliv, energi och industrell strategi. Dipak Rao har tidigare varit VD på HEC Enterprises Ltd. och Deep Purple Overseas som hade hand om pengarna som bandet fått från royalties. Utredningen avslöjade att från 2008 till 2014 har Dipak Rao fört över pengar från dessa två företag till sina egna privata konton. Han gömde sina överföringar genom att inte redovisa överföringarna i dokument och att begränsa åtkomsten till bandets bankkonton. Pengarna användes för att finansiera olika investerare som också visade sig vara en bluff. 

Raos advokater har sagt att han tog pengarna i ett "moment of madness", och att han sedan fortsatte ta pengar för att kunna släta över förlusterna. 

"Hans beteende måste ses som en dum man som gav sig ut på för djupt vatten", sade försvarskonsulten Rhys Meggy.


Dipak Rao kommer att avtjäna minst halva sitt fängelsestraff och har blivit förbjuden från att leda företag tills 2028.

LÄS OCKSÅ: Så festivalar du med gott miljösamvete

ANNONCE