Nyhet

Michael Jackson plockas bort från spellistor – men i Sverige tänker man annorlunda

GAFFA.se – allt om musik

Norska public service-bolaget NRK slutar spela Michael Jackson i radio under två veckors tid. Detta på grund av de pedofilanklagelser som framförs mot popstjärnan i den omtalade dokumentären Leaving Neverland. I samband med att de sänder dokumentären 10 mars kommer de att plocka bort artistens samtliga låtar från rotationen.

– Vi har sett att filmen utlöser många känslor bland dem som har sett den. Vi som spelar musik i ett massmedium måste vara lyhörda och inte bidra till att utlösa negativa känslor genom att spela hans musik, säger NRK:s musikchef Knut Henrik Ytre-Arne till norska VG.

SVT visar dokumentären, som är i två delar, 12 och 14 mars. Men i Sverige har man inte fattat samma beslut som norrmännen och kommer alltså att fortsätta spela Michael Jacksons musik som vanligt.


– Vi brukar inte svartlista artister, utan tittar på vad som är relevant att spela eller inte, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, till Nöjesbladet.

NRK:s beslut har väckt blandade reaktioner. Brittiska BBC Radio 2 har också plockat bort Michael Jackson från sina spellistor, men det finns även de som är kritiska. Den norske advokaten Hans Marius Graasvold, som jobbar för ett antal stora organisationer och upphovsmän inom kulturfältet, anser inte att NRK bör fatta den här typen av beslut.

– Det är inte NRK:s uppgift att värdera artisternas moral. Här gör de sig till både domare och bödel i en fråga utan att förstå att det inte är deras roll, säger han till norska NTB.


Han jämför situationen med det faktum att NRK ofta använder sig av material från den norske författaren och nobelprisvinnaren Knut Hamsun i sina produktioner – trots att han hade samröre med nazister under andra världskriget.

– NRK bör som public service-bolag vara neutrala. Nu framkallar de stora reaktioner när de, av alla, borde sitta stilla i båten. Det blir ett principiellt problem den dag en levande person blir utsatt för liknande anklagelser.   

LÄS OCKSÅ: Miljardstämning mot uppmärksammade Jackson-dokumentären


ANNONCE