Nyhet

Ny studie: Dödsmetall gör inte lyssnare våldsamma

GAFFA.se – allt om musik

Dödsmetall-genren har sedan uppkomsten i mitten av 80-talet varit något av ett orosmoment för föräldrar världen över. Oron har ofta byggt på föreställningen om att dödsmetallyssnare skulle vara mer benägna att uppvisa ett mer aggressivt och våldsamt beteende än normalt. Enligt en ny studie från Australia’s Macquarie University (via Loudwire) finns det dock inget belägg i detta påstående. En av forskningsprojekts ledare, Professor Bill Thompson understryker att dödsmetallfans är vänliga människor som ”inte skadar någon.”

Studien bygger på en undersökning av 70 personer – 32 dödsmetallfans och 48 icke-fans. Testpersonerna blev exponerade för antingen Bloodbaths ”kannibalistiska låt” Eaten eller Pharrell Williams sprudlande Happy. Och medan en av de två låtarna spelades fick testpersonerna se två bilder – en bild med våldsamt innehåll, och en neutral. Forskarna tittade sedan på om dödsmetallfansen hade större benägenhet att fokusera på bilderna med våldsamt motiv än icke-fansen av genren.

Forskarna bakom projektet hävdar att människor generellt tenderar att titta på bilden med våldsmotiv, men det fanns ingen tendens till att dödsmetallfans skulle vara mer benägna än övriga.


”Om fans av våldsam musik skulle vara avtrubbade till våld, vilket är vad många föräldragrupper, religösa grupper och censurstyrelser oroar sig för, skulle de inte reagera på samma sätt över de våldsamma bilderna som andra”, uttalade forskargruppen och: ”Men fansen (av dödsmetall reds.anm) uppvisade samma reaktion till de våldsamma bilderna som de som inte är fans av sådan slags musik.”

Kolla in det danska black metal-/shoegazebandet MØL:s hyllade framträdande på GAFFA-prisen 2019:


LÄS OCKSÅ: Ny granskning: Musikundervisningen i grundskolan brister 

ANNONCE