Nyhet

Svensk festival bokar enbart kvinnor i år

GAFFA.se – allt om musik

Årets lineup till reggaefestivalen Öland Roots består till hundra procent av kvinnliga artister. Tanken är att väga upp för de många tidigare mansdominerade åren och bidra till en mer jämställd musikbransch.

– Vi satte oss ner och började lista de häftigaste kvinnorna vi skulle vilja ha på scen och då blev det fullt. Vi insåg att vi kom på nog med artister för att fylla tre festivalers program. Så då tänkte vi att då kör vi på det, säger festivalens kommunikatör Mir Grebäck fon Melen i en intervju med SVT Nyheter Småland.

Enligt henne är det en medveten strategi men inte ett ”statement”. Det handlar främst om att det var de här artisterna de ville se på scen under sommarens festival.


– Bakgrunden är att vi såg att vi haft ett jämställdhetsproblem tidigare med framför allt manliga artister och även om de är jättebra artister så ville vi ha en mer jämställd festival.

Öland Roots äger rum 10–13 juli utanför den öländska byn Stora Frö och arrangeras för sextonde året i rad. Några av sommarens bokade artister är Cleo, Cherrie, Aurelia Dey, Stina Velocette och Syster Sol.

LÄS OCKSÅ: Fira Världspoesidagen med GAFFAs 15 diktfavoriter


ANNONCE