Nyhet

MEST LÄST: Spotify-fusket – så köper artister sig framgång

GAFFA.se – allt om musik

Många aspirerande musiker sätter sitt hopp om framgång till att komma med på en populär lista som kan katapultera dem ut i stratosfären. För att detta ska hända behöver man antingen ha en himla tur med algoritmer eller förlita dig på att någon influensrik spelliste-makare får upp ögonen för dig. 

MEN nu verkar det även finnas ett tredje alternativ, du kan köpa dig en plats på en lista där du garanteras streams. Lyssningarna genereras genom bottar och verkliga konton.

GAFFA har varit i kontakt med en av våra läsare som undersökt ärendet ytterligare och kunde visa oss vilket pris du behöver betala för att framstå som framgångsrik. Några bluffmakare tar mellan 30 och 270 pund "beroende på dina ekonomiska förutsättningar" bara för att snygga till lite siffror. 


– Jag tror att det är många artister som blir lurade av dessa spellistor och tror att de är riktiga.
Sen verkar det vara väldigt många som inte vet om fusket. Att det ens går att fuska är tråkigt tycker jag. Borde vara svårare. Får mejl hela tiden om folk som säger att de jobbar som promotor, säger läsaren, som också är artist, till GAFFA.

gallery_large

Företagen annonserar sig som promoters men verkligheten ligger långt ifrån vad de utger sig för att vara. En promoters största uppgift är att generera uppmärksamhet och bygga en följarskara, det är svårt att få en bott att bli en hängiven lyssnare.


– Varningstecknen för att en spellista är fejk brukar vara om det är konstig musik där. Till exempel om det är en internationell spellista som innehåller låtar på svenska. Sen brukar ett annat varningstecken vara att i infon till spellistan så finns en mejladress för att skicka in sin musik. Det låter väl bra tänker du. Det som du dock får som svar när du mejlar dessa är att det kostar att bli placerad på deras spellista. Det är också mot reglerna. Sen kan du väl som artist känna att det skulle vara värt att betala några hundralappar för att komma in på en spellista. Men det känns inte så värt när spellistan har fejkade lyssnare.

Exempel på bluff-spellista:

gallery_large


Vi sökte Spotify och frågade vad deras policy gällande sådant här fusk var.

– Vi ser väldigt allvarligt på alla former av manipulering av streaming på vår tjänst, säger Fredrik Westin, Senior Nordic & Product Communication Manager på Spotify, till GAFFA och fortsätter:

– Vi tillåter inte någon form av 'pay-to-playlists' eller försäljning av spellistor på vår tjänst. Det är dåligt för artister, för fans och bryter mot våra användarvillkor. Vi vidtar lämpliga åtgärder mot parter som inte följer dessa riktlinjer. 

LÄS OCKSÅ: Miljonbluff – startskottet för Aviciis framgångar


ANNONCE