GAFFA.se – allt om musik
I början på sommaren stängde Södra Teatern ned den anslutande klubb- och konsertlokalen Kägelbanan. Bakom beslutet låg klagande grannar och omöjliga ljudkrav från staden. Men Stockholm stad menar att Kägelbanan inte för sig med hela sanningen, det skriver Stockholm Direkt.
Enligt Stockholm stad har man från deras håll hela tiden varit tydlig med att man inte tänkte besluta att stänga Kägelbanan, utan ville ha en fortsatt dialog och att ytterligare en expert borde anlitas för att hitta billigare och enklare lösningar på problemet.
Södra Teatern anlitade själva en akustikexpert som menade att man skulle behöva bygga igen en 70 meter lång glasvägg med en mur för att närboende inte skulle störas av ljudvolymen. Enligt Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen, hade man ett möte i september förra året med Mattias Johansson, styrelsemedlem i Maleir AB som äger Södra Teatern, där man gjorde klart att förslaget var orimligt.
– Det är inte rimligt att bygga en mur. Det sa vi till Mattias explicit, och ville att de skulle undersöka andra åtgärder. Vi var tydliga med att vi tyckte att de skulle ta in ytterligare en åsikt. Han fick till och med förslag på möjliga konsulter, berättar Karin Hultman till Stockholm Direkt.
I ett diariefört samtal mellan VD:n Mattias Johansson och en handläggare som Stockholm Direkt tagit del av går det att läsa: "enligt Mattias kommer en akustikkonsult inte ge dem något mer så de kommer inte att anlita en sådan".
LÄS OCKSÅ: Klassisk hårdrocksscen stängs: – "det ska passa alla"
Miljöförvaltningen menar att de hela tiden insisterat att ärendet om Kägelbanan bör utredas vidare men eftersom Kägelbanan stängt ner sin verksamhet frivilligt har miljöförvaltningen släppt ärendet för nu.
– Verksamheten kan i princip bedrivas som vanligt vilket vi försökt lyfta in i debatten. Jag kan inte tänka mig att de inte förstod att vi ville att de skulle undersöka fler möjligheter, säger Hultman.
Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) bekräftar Hultmans syn på saken och säger att det förekommit klagomål från grannar men att förslaget att bygga en mur både är absurt och för dyrt.
– De återkom aldrig när vi bad om fler förslag. Då valde de att stänga. Vi har varit tydliga med att det inte behövs. Miljöförvaltningen har aldrig stängt en scen på grund av buller. Det är orättvist och dumt att skylla på klagande grannar och krångliga tjänstemän. Det är helt enkelt inte sant, säger Luhr till Stockholm Direkt.
Södra Teaterns VD Samuel Laulajainen säger till Stockholm Direkt att de helt enkelt inte tyckte det var vart att ta in ytterligare en expert.
– Vi tror inte att vi någonsin kan ljudisolera så att grannarna blir nöjda, oavsett hur mycket vi investerar. Det är tveksamt om ens muren skulle räcka.
Han säger vidare att de tidigare ägarna lagt totalt 34 miljoner kronor på att ljudisolera Kägelbanan.
Tidigare i veckan publicerades ett öppet brev från Södra Teatern där man bad alla som vill se konserter på Mosebacketerassen nästa sommar skriva under en namninsamling. I brevet skriver Samuel Laulajainen:
”Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade i sommar att Södra Teatern får ha 21 konserter på Mosebacketerrassen 2020. Vi hade hoppats på 28 konserter, så vi var besvikna, men efter mycket fram och tillbaka svalde vi besvikelsen och såg i stället beslutet som ett startskott och började planera nästa års sommarkonserter.
Nu, när årets sista sommarkonsert är över, står det dock klart att beslutet överklagas av grannar till Södra Teatern. Ett besked som innebär att även vi måste fortsätta processen för att kunna ha sommarkonserter på Mosebacketerrassen nästa sommar. Jag och våra medarbetare är rent ut sagt trötta. Efter en sommar utan klagomål till Stockholms stad och alla ansträngningar från vår sida för att göra konsertupplevelserna så bra som möjligt för alla känns överklagandet som ett rejält bakslag.
Men det här betyder inte att vi slutar kämpa. Vi behöver bara lite hjälp. Hjälp oss att visa hur många som uppskattar ett levande Stockholm. Hjälp oss att visa hur många det är som vill att Mosebacke och Södermalm ska leva, som vill att Mosebacketerrassen, en av Stockholms mest unika utescener, ska kunna fortsätta leva.”
Läs hela brevet här.
LÄS OCKSÅ: SPELLISTAN V 38 – hör veckans bästa låtar