Nyhet

Svenska artister deltar i stor skolstrejk

GAFFA.se – allt om musik

23 september kallar FN:s generalsekreterare António Guterres världsledarna till ett extrainsatt klimatmöte på grund av de stora skolstrejkerna för klimatet. Runt detta möte arrangerar skolstrejksrörelsen FridaysForFuture en hel vecka av aktioner som börjar med en global skolstrejk 20 september och avslutas med en storstrejk 27 september, där rörelsen uppmanar alla vuxna att delta för att pressa politikerna till att agera i den pågående klimatkrisen. Miljoner människor världen över förväntas delta i protesterna.
 
I Stockholm, där rörelsen först började i augusti förra året, kommer det fredag 20 september att hållas en global skolstrejk för klimatet som börjar kl 13:00 på Mynttorget. Därifrån kommer det sedan gå ett demonstrationståg till Medborgarplatsen där skolstrejkare kommer hålla tal och artisterna Cherrie och Miss Li uppträder live. 

– Detta är vår tids viktigaste fråga och det är en självklarhet för mig att ställa upp under skolstrejken och göra så gott jag kan för att leva ett så hållbart liv som möjligt och även inspirera andra att göra likadant, säger Miss Li i ett pressmeddelande och initiativtagaren Greta Thunberg fyller i:

– Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.

Strejkerna förväntas bli de största någonsin. Nyligen har den internationella fackliga federationen ITUC  gått ut och uppmanat sina 200 miljoner medlemmar att delta i strejkerna världen över. Och 20 September i New York låter borgmästaren alla skolelever lämna skolan för att delta i strejken utanför FN-skrapan.

Förutom liveframträndanden blir det på Medborgarplatsen tal från skolstrejkare, forskare och organisationer.

Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare för båda strejkdagarna är:

• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
• Följ Parisavtalet och bevisa det.
• Lyssna på klimatforskningen.
• Miljö och klimaträttvisa för alla.

Planeringen är igång på drygt 110 platser i Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder. Från Lysekil i väst till Visby i öst.

RECENSION: Tove Lo känns inte närvarande


ANNONCE