GAFFA – alt om musik
Det är inte ovanligt att artister låter sin musik användas i reklamer. Samarbeten mellan kända profiler och varumärken tenderar att vara en lukrativ deal för båda parter, så det är förklarligt att vi ständigt ser och hör olika artister i olika reklamsammanhang. För artisterna som har en image att tänka på så kan det dock vara ett tveeggat svärd att låna ut sitt material till företag som vill marknadsföra sig. Beblandar man sig med fel varumärke som artist så är det lätt hänt att man blir ordentligt dömd av både sina fans och allmänheten. Därför kan det vara rejält känsligt när företag tar sig friheten att använda musik utan artisternas tillåtelse – det har lett till en och annan stämningsansökan genom åren.
Eminem mot Facebook och Apple
Det är som sagt ofta artister och företag samarbetar med varandra. Nästan varje gång man slår på tv:n eller radion så ser/hör man en känd profil göra reklam för svenska nätcasino, bilmärken, techbolag, med mera. Som också nämnt är det dock inte alltid som de kända profilerna uppskattar att deras identitet och musik används i kommersiellt syfte.
Eminems bolag, Eight Mile Style, har gjort sig kända för att sätta ned foten så fort artistens musik har använts på ett otillåtet sätt. Bland dem som har tagit emot stämningsansökningar från bolaget hittar vi exempelvis jättar som Facebook och Apple, som både stämdes för att otillåtet ha använt Eminems musik i reklamer.
Tom Waits mot… flertalet företag
Få artister har varit så öppet emot att låta sin musik vara ett inslag i reklamer som Tom Waits. Trots det så har det hänt vid upprepade tillfällen att olika varumärken använt sig av imitatörer eller covers för att nyttja hans musik i marknadsföringssyfte. Något som Waits varit föga nöjd med. Snacksmärket Frito-Lay, Levi’s, Audi och Opel har alla väckt Waits missnöje genom att använda hans musik i reklam.
Johnny Cash mot Preparation H
Preparation H bör få en liten eloge för kreativiteten i val av sång till sin tilltänkta reklam. Hemorrojdkrämen hade nämligen långtgående planer på att använda den klassiska Johnny Cash-låten “Ring of Fire” till en av sina reklamer – och de hade till och med godkännandet från en av sångens upphovsmän, Merle Kilgore. I det här exemplet lyckades dock Cashs efterlevande familj stoppa användandet innan någon reklam hann produceras. Sången skrevs av Kilgore tillsammans med June Carter Cash och den sistnämndas familj hade därför rätten att avvärja ett potentiellt användande av låten. Preparation H försökte få igenom sin gyllene idé i början på 2004, med andra ord inte ens ett år efter att både Cash och Carter hade gått bort, så det är inte svårt att känna förståelse för att deras familj inte riktigt såg humorn i det hela.
Artisterna mot presidentkandidaterna
Den kanske vanligaste typen av marknadsföring som artister har motsatt sig att deras musik används till, är under presidentkandidaters valkampanjer. Så gott som varje gång det nalkas val i USA så tvingas flertalet musiker gå ut i media för att ta avstånd från den ena eller den andra politikern. Den artist som sannolikt behövt genomgå processen flest gånger är sannolikt Bruce Springsteen, vars “Born in the U.S.A.” har varit ett populärt låtval bland flertalet kandidater genom åren. Nej, det är inte alltid som världsstjärnorna där ute väljer pengarna framför sin integritet. Något som uppenbarligen inte faller alla varumärken i smaken, då de anlitar imitatörer, licensierar covers och går omväg efter omväg för att komma åt rättigheterna till låtarna de tydligen måste ha i sina reklamer. Vid det här laget bör de dock vara väl medvetna om att det mycket väl kan sluta med en stämningsansökan i knäet.