Nyhet

Antirasistisk tweet – årets mest delade inlägg

GAFFA.se – allt om musik

Den 9 december tillkännagav Twitter årets mest retweetade inlägg. Det är en tweet som K-pop-bandet BTS delade den 29 mars. Det skriver Billboard.

När coronapandemin snabbt spred sig över världen utbröt en ökande våg av våld mot asiater. Den 16 mars miste åtta personer livet under en skottlossning i delstaten Georgia, USA. Sex av offren var av asiatisk härkomst. Många har också anklagat Donald Trump för att medverka till våldet genom att den tidigare presidenten hänvisade till coronaviruset som "kinesiskt virus" och "kung flu".

BTS tweet bestod av ett meddelande på både koreanska och engelska, där den sydkoreanska gruppen delade med sig av sina egna erfarenheter av rasism och förklarade att alla har rätt att bli respekterade.


– Vi minns stunder när vi diskriminerades som asiater. Vi har utstått förolämpningar utan anledning och har blivit förlöjligade för hur vi ser ut. Vi blev till och med tillfrågade varför asiater talade engelska, sa medlemmarna i inlägget.

– Våra egna erfarenheter spelar ingen roll i förhållande till de händelser som har ägt rum de senaste veckorna. Vi är emot rasdiskriminering. Vi fördömer våld. Du, jag och vi har alla rätt att bli respekterade. Vi kommer att stå tillsammans, fortsatte de och använde hashtaggen #StopAsianHate.

 



Twitter rapporterar att gruppens tweet har delats mer än en miljon gånger och att #BTS var årets mest populära hashtag.


Under 2020 visade supergruppen även stöd för Black Lives Matter-rörelsen genom en tweet och inte minst en donation tillsammans med skivbolaget Big Hit Entertainment (idag känt som HYBE, red.) på en miljon amerikanska dollar till organisationen. En donation som BTS fanskara – den så kallade BTS Army – matchade inom 24 timmar.

I samband med donationen berättade BTS-medlemmen Jin för Variety att gruppen ofta har upplevt diskriminering och fördomar när de har rest runt i världen, och att handlingen därmed berodde på en önskan om att få bort den typen av fördomar.

LÄS OCKSÅ: Billie Eilish: ”Jag kunde ha dött”

ANNONCE