Nyhet

Minnesruna över musiker vi förlorade under 2021

GAFFA.se – allt om musik

Året går mot sitt slut och vi ger därför en överblick över några av de mest betydelsefulla musikerna vi har förlorat under året. Må de vila i frid!

Förutom artisterna som porträtteras nedan tappade musikvärlden även en rad andra minnesvärda figurer. Bland annat fotografen Mick Rock, The Monkees grundare Michael Nesmith och jazzlegenden Chick Corea. Och dessutom Ron Bushy, Ronnie Tutt, Young Dolph, Stephen Sondheim, Steve Bronski och DMX.

Sylvain Sylvain (14 februari 1951 - 13 januari 2021)


New York Dolls var ett av de största namnen från 70-talets flamboyanta New York-scen på klubbarna CGBG's och Max's Kansas City. Den ursprungliga sångaren och gitarristen Johnny Thunders dog vid en ålder av bara 38 år 1991 - och i januari '21 fick han sällskap av gitarristen Sylvain Sylvain, som var med och bildade gruppen redan 1971. Sylvain var båda en del av gruppens ursprungliga inkarnation från 1971 -76 och igen när bandet gjorde comeback från 2004-11. "Syl älskade rock and roll", skrev Patti Smith Group-gitarristen Lenny Kaye i sin memoarbok om Sylvain, och fortsatte: "Hans entusiasm på scenen, hans lysande leende när han hamrade loss på sin gitarr, avslöjade den underbara känslan han måste ha känt när han som 10-åring emigrerade från sin hemstad Kairo 1951, seglade in i hamnen i New York och såg statyn av Frihetsgudinnan för första gången”. Sylvain dog i cancer efter några månaders sjukdom. Han blev 69 år gammal.



Phil Spector (26 december 1939 - 16 januari 2021)

Begreppet "excentrisk" kommer nästan alltid till en när man skriver om den välkände, amerikanske låtskrivaren och producenten Phil Spector. Man kan dock med viss rätt hävda att det bara är en eufemism för en man som var ökänd för sitt koleriska uppträdande och förkärlek för skarpladdade skjutvapen. Spector avslutade också sina sista dagar i ett fängelse i Kalifornien, där han avtjänade sitt straff för mordet på skådespelerskan Lana Clarkson. Under sin storhetstid på 1960- och 70-talen utmärkte Spector sig som låtskrivare bakom flera stora hits och producerade artister som The Beatles, Ike & Tina Turner, John Lennon och Leonard Cohen. Spector dog av covid-19 vid en ålder av 81 år.



Sophie (17 september 1986–30 januari 2021)

Den berömda skotska producenten och musikern Sophie var bara 34 år gammal när hon dog på ett sjukhus i Aten efter en fallolycka tidigt på morgonen den 30 januari. Innan dess hade artisten – som föddes som pojke i Glasgow 1986 – hunnit göra sig ett namn som producent för bland annat Vince Staples, Madonna och Let's Eat Grandma. Hon lyckades också släppa tre fullängdsalbum i sitt eget namn, där debutalbumet Product gavs ut 2015.



Mary Wilson (6 mars 1944 - 8 februari 2021)


Mary Wilson hade sin storhetstid med The Supremes på 1960-talet. I februari gick hon bort i sitt hem i Henderson, Nevada – bara några dagar efter att hon meddelat att hon hade nytt solomaterial på väg.



Bunny Wailer (10 april 1947 - 2 mars 2021)

Bunny Wailer (vars riktiga namn är Neville O'Riley Livingston) var en av de största levande legenderna inom reggae, fram till sin bortgång vid 73 års ålder i mars '21. Född i Kingston, Jamaica, var han en barndomsvän med Bob Marley och bildade tillsammans med Marley och Peter Tosh gruppen The Wailin 'Wailers 1963. Under de följande tio åren spelade han en central roll i Marleys kompband. Efter att han bröt upp med Marley '73 så tog han artistnamnet Bunny Wailer och inledde en produktiv solokarriär.



Peps Persson (20 december 1946 - 27 juni 2021)

Ingen kan ha undgått att höra Peps Perssons stora låtskatt där han experimenterade med blues och reggae på skånska, vilket gav flertalet svenska klassiker som Hög Standard och Falsk Matematik i mitten av 1970-talet.



Benjamin Vallé (8 februari 1974 - 27 oktober 2021)

Benjamin Vallé var med att starta upp Viagra Boys 2015 och på kort tid kom bandet att skörda stora framgångar både på hemmaplan som utomlands. Med pulserande rytmer, flippriga gitarrer och ett uttryck som skriker dekadens tog gruppen en alldeles egen plats på den svenska musikscenen. 



Einár (5 september 2002 - 21 oktober 2021)

Einár började göra sig ett namn redan 2016 men slog igenom ordentligt med låten Katten I Trakten, 2019. Musikvideons inledning tillägnas en vän som sköts till döds i Enskededalen i slutet av 2018. Rapparen skulle senare tilldelas P3 Guld-priset Årets låt för nyss nämnda singel. Einár sköts till döds vid Hammarby Sjöstad i Stockholm när han bara var 19 år.

Fredrik Hellman (20 januari 1983 - 11 november 2021)


Så sent som i år släppte Fredrik Hellman EP:n Viva Karima! under artistnamnet Hellman & Härden. Det här var hans första ordentliga projekt sedan bandet Bruket runnit ut i sanden. 11 november gick han bort endast 38 år gammal. Här på GAFFA kommer vi inom en snar framtid att publicera en intervju med Fredrik Hellman och en längre minnesruna, med kommentarer från medmusiker och vänner.



Lee "Scratch" Perry (20 mars 1936 - 29 augusti 2021)

Lee Perry föddes 20 mars 1936 i Kendal, Hanover Parish, Jamaica. Han började sin musikkarriär vid 16 års ålder då han fick en anställning hos musikproducenten Clement "Coxsone" Dodd, och fick ansvaret för ett av dennes mobila diskotek "sound system". Perry avancerade snart till "record scout" med ansvaret för att organisera inspelningssessionerna under åren 1963–1966. Missnöjd med den ersättning han fick började Perry istället att arbeta för musikproducenterna J.J. Johnson och Clancy Eccles. Eccles hjälpte honom att sätta upp skivmärket Upsetter år 1968.


År 1968 började Perry ett samarbete med ska- och rocksteady-producenten Joe Gibbs. Samarbetet resulterade i att Perry kunde släppa många framgångsrika låtar på Upsetter. Men det Perry ville ha och sparade alla sina pengar till var en egen inspelningsstudio. Under en tid intog han, och de artister han ville spela in, olika studior Kingston men främst till Randy's Studio 17, Dynamics och Harry J's på Roosevelt Avenue, som hade den senaste tekniska utrustningen.

Det var också nämnda tre studior som Perry använde vid de tidiga inspelningarna med The Wailers (Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Livingston/Wailer. Efter denna kickstart kom Lee Perry att spela in artister som Max Romeo, Junior Murvin, Gregory Isaacs och The Congos i mitten av 1970-talet. Där skedde större delen av inspelningarna med The Wailers med vokalisterna Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Livingston/Wailer.

De musiker som omkring 1970 hörde till Lee Perrys studio, The Black Ark, kallades The Upsetters och själv var Perry The Upsetter. 


Perry anses tillsammans med King Tubby och en handfull andra jamaicanska musikproducenter och experimenterande musiker vara den som omvandlade ska, rocksteady och den första, primitiva reggaen från slutet av 1960-talet till den typiska 1970-talsreggaen, och rockers-reggaen i slutet av 1970-talet. Perry och King Tubby ses dessutom som skaparna av dub-musiken.

Han Grammybelönades år 2003 för albumet Jamaican ET och är av Rolling Stone Magazine utnämnd till en av de 100 främsta artisterna inom populärmusiken, alla kategorier.



Charlie Watts (2 juni 1941 - 24 augusti 2021)

Charlie Watts var en respekterad trummis i ett av rockhistoriens mest legendariska band, The Rolling Stones, sedan 1963 och firade i juni 2021 sin 80-årsdag. Han genomgick därefter en hjärtoperation och fick då hoppa av bandets kommande USA-turné. Sedan meddelades det att han hade gått bort. Hyllningarna ramlade in på sociala medier från andra artister som The CureLol Tolhurst som sa att han har fått sin hi-hat-teknik från Charlie och Nile Rodgers som tackade för all musik, medan de båda önskade att han skulle få vila i frid.



Biz Markie (8 april 1964 - 16 juli 2021)

Han var en rolig, galen och opretentiös rappare som blev en unik del av hip hopkulturen, men nu har han tragiskt nog gått bort. Marcel Theo Hall känd som Biz Markie är död, 57 år gammal. Rapparen har de senaste åren haft allvarliga hälsoproblem relaterade till typ 2-diabetes. Han fick en stroke och hamnade därefter på hospice. Redan den 1 juli gick det rykte om hans död, men den 16 juli 2021 blev det tyvärr officiellt.



Dusty Hill (19 maj 1949 - 28 juli 2021)

Joseph Michael "Dusty" Hill föddes 1949 i Dallas, Texas. Han skulle senare studera i Woodrow Wilson High School i Dallas och lärde sig spela cello. Hill, hans bror och den framtida ZZ Top-medlemmen Frank Beard tog sina första stapplande steg mot den stundande succén i band som The Warlocks, The Cellar Dwellers och American Blues. 1969, var Hill och Frank Beard även med i en fejkversion av brittiska The Zombies. Dusty Hill gick med i ZZ Top 1970, ett år efter att de bildats. Gruppen albumdebuterade 1971 och har till dags dato släppt 15 studioalbum, senast La Futura från 2012. Sedan slutet av 70-talet har de två frontfigurerna, Billy Gibbons och Dusty Hill, gjort sig kända för sina långa skägg, solbrillor och Stetson-hattar. 



LG Petrov (17 februari 1972 - 7 mars 2021)

Entombed A.D.-frontaren och den forne Entombed-medlemmen L-G Petrov har avlidit i gallvägscancer, han blev 49 år. Petrov var tongivande inom svensk dödsmetall sedan mitten av 80-talet. Först som trummis i bandet Morbid och sedan som sångare i pionjärbandet Entombed. Sedan 2014 frontade han avknoppningsbandet Entombed A.D., efter ett namnbråk med Entombed-gitarristen Alex Hellid. Petrov bidrog också med sång på Comecons debutalbum 1992 och var även med i "supergruppen" Firespawn.  



Don Everly (1 februari 1937 - 21 augusti 2021)

The Everly Brothers bestod av storebror Don Everly och lillebror Phil Everly (som dog 2014, 74 år gammal) och slog igenom redan 1957 med hitsingeln Bye Bye Love, som de följde upp året efter med klassiker som Wake Up Little Susie och All I Have To Do Is Dream. De var särskilt kända för sina sångharmonier och akustiska gitarrer och var en stor inspirationskälla för bland andra The BeatlesThe Beach BoysThe Bee Gees och Simon & Garfunkel.


Gruppen hade ett antal andra hits i början av 60-talet tills framgångarna började minska. De var dock aktiva fram till 1973, när de bröt upp efter växande oenigheter mellan de två bröderna. Vid deras sista konsert i Buena Park, Kalifornien, krossade Phil Everly sin gitarr och gick av scenen, så Don fick avsluta konserten ensam. Därefter inledde de solokarriärer med viss framgång innan de gjorde comeback 1983-2005, men utan samma popularitet som på 60-talet. Deras senaste studioalbum var Some Hearts från 1988.

De två Everly-bröderna växte upp i Shenandoah, Iowa. Deras far var gruvarbetare, men spelade också musik med först sin fru och senare även barnen, och familjen dök framgångsrikt upp i ett lokalt radioprogram under namnet The Everly Family, som fick barnen att vilja ha en karriär inom musik.

1986 var The Everly Brothers bland de första som togs in i Rock And Roll Hall Of Fame, och när tidningen Rolling Stone år 2015 gjorde en lista över The Greatest Duos Of All Time knep de förstaplatsen.



Hank von Hell (15 juni 1972 - 19 november 2021)

En av Norges starkaste artistkaraktärer har gått bort i en ålder av blott 49 år. Hank von Hell, aka Hans-Erik Dyvik Husby, är död. Han var tidigare frontare i bandet Turbonegro, som skördade stora framgångar internationellt.

I början av 1993 var Turbonegros dåvarande frontare Harold Fossberg tvungen att sluta på grund av sjukdom. Efter det tog Hans-Erik Dyvik Husby hans plats som sångare. I samband med bytet av sångare kände medlemmarna i bandet att det var dags för ett namnbyte, så de bytte från Turboneger till Turbonegro. Han skulle sedan lämna bandet 2009.


Förutom rocklivet gestaltade han Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis regisserad av Amir Chamdin. Inspelningen ägde rum 2010 och filmen hade premiär 12 november samma år. I samband med filmarbetet spelade han in en skiva med musik av Cornelis Vreeswijk, I Ljuset Av Cornelis.


Efter filmen startade han upp en solokarriär som Hank von Hell. 2018 släppte han albumet Egomania och 2020 släppte han albumet Dead. Hans-Erik Dyvik Husby hade även huvudrollen i musikalen Jesus Christ Superstar.



LÄS OCKSÅ: Ken Ring backar om covidsjukdom – "Så enkelt dör jag inte"

ANNONCE