Nyhet

Pugh Rogefeldt slutar som artist – är allvarligt sjuk

GAFFA.se – allt om musik

Den planerade turnén i vårt avlånga land ställs in när Pugh Rogefeldt, 74 år, kastar in handduken och avslutar sin långa karriär som artist. Han tvingas till beslutet på grund av den svåra och obotliga nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD, detta skriver GP. Sjukdomen kan bland annat påverka talet, balansen, minnet och förmågan att svälja.

– Han säger att han är väldigt nöjd med sitt liv, men drömmer nu ofta på nätterna att han står på scen och spelar igen, säger hans sambo Borit Hallin till DN.

1969 spelade Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt in ett album, Ja Dä Ä Dä, som inte bara förändrade hans eget liv. Det påverkade även den svenska rockmusiken i dess grundvalar. 

Pugh uppfann rock på svenska på det sätt som vi 50 år senare tar för självklart. Han adderade Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel och Owe Thörnqvist till den importerade rocklyriken. Pugh hade en mäktig start, de fem första åren gjorde han några av de mest eviga svenska pop- och rockalbumen.

Men det stannade inte där. Genom karriären har han gång efter gång gett exempel på sin säregna kreativitet. Som soloartist i låtar som Stockholm, eller Aftonfalken och Gammeldags Tro, men också som medlem i Grymlings på 90-talet. 

2012 medverkade han i tv-programmet Så Mycket Bättre där han bland annat tolkade Magnus Uggla, The Sounds och Darin. Hans ballad Här Kommer Natten tolkades dessutom av Miss Li.


2019 firade han 50 år med Ja Dä Ä Dä inför fullsatta hus. 

– Mest stolt är jag fortfarande över den första, Ja Dä Ä Dä-plattan. Fast jag är stolt över all musik som jag har gjort, säger han till DN.

2020 blev han invald i Swedish Music Hall Of Fame och han har inspirerat så vitt skilda artister som Ola Salo, Björn Skifs, Per Gessle, Petter och Thåström.

Den sistnämnda lyfter Pugh fram i intervjun med DN.

– I dag gillar jag framför allt Thåström. Bland de yngre artisterna Sarah Klang och Hurula, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ken Ring backar om covidsjukdom – "Så enkelt dör jag inte"

ANNONCE