Nyhet

Annika Norlin får Karin Boye-priset 2021

GAFFA.se – allt om musik

Förra året debuterade hon med novellsamlingen Jag Ser Allt Du Gör. Nu får låtskrivaren och artisten Annika Norlin Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye.

– Jag är superstolt över att ens få bli påtänkt till ett pris i Karin Boyes anda. Jag har ingen aning om hur mycket det märks för andra, men jag själv vet hur mycket Karin Boye har betytt för mig som skribent. Sextonåriga Annika med sin tummade Karin Boye-samling och Boye-citat på väggarna hade exploderat av glädje om hon vetat detta, säger Annika Norlin i ett pressmeddelande.

Annika Norlin har förmågan att hon i en enda kort låt kan beskriva ett helt liv, en värld, en händelse som kan förändra allt.

– På en cykel gjord av stål och med en ram av glöd bryter Annika Norlins berättelser genom isarna. Likt Boye ser hon de stora ögonblicken och allt du gör, löd motiveringen till priset.

Annika beskriver själv sin strävan efter att hitta den absoluta känsloärligheten i inledningen till samlingen Texter, som gavs ut vid hennes tioårsjubileum som artist.


– Hennes äkthet och tonalitet visar tydligt på att inspiration hämtats från närläsningar av Karin Boye, säger Yvonne Philipsson, ordförande i Karin Boye Sällskapet, i ett pressmeddelande.

I debuten och novellsamlingen Jag Ser Allt Du Gör känns de omedelbara scenerna, språket och tonaliteten igen från musiklyriken.

Annika Norlin är född 1977 i Östersund och är en av Sveriges mest ansedda artister och låtskrivare. I projektet Hello Saferide skriver hon på engelska och i Säkert! skriver hon på svenska. Hennes låt Isarna utsågs till 2000-talets bästa svenska låttext när SVT:s litteraturprogram Babel och musikredaktionen PSL utlyste en omröstning för att lyfta fram den bästa samtida musiklyriken.Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Priset är ett samarbete mellan Huddinge kommun och Karin Boyes litterära sällskap. Det är 22:a gången priset delas ut och prissumman är på 25 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Märkbart rörd Robyn tar emot hederspris – se tacktalet

ANNONCE