Nyhet

Brit Awards introducerar könsneutrala kategorier 2022

GAFFA.se – allt om musik

När Brit Awards går av stapeln den 8 februari 2022 blir det med två nya könsneutrala kategorier. Könsindelningen av kategorierna Bästa soloartist och Bästa internationella artist som manlig och kvinnlig kommer därmed att upphöra. Istället införs de könsneutrala kategorierna Årets bästa artist och Årets bästa internationella artist. Detta skriver Rolling Stone.

Arrangörerna bakom Brit Awards uppger i ett uttalande på Twitter att de är engagerade i att göra prisutdelningen mer inkluderande. På deras hemsida utvecklas beslutet, som handlar om att "fira artisterna enbart utifrån deras musik och arbete och inte utifrån hur de väljer att identifiera sig själva eller hur andra ser dem, som en del av The Brits åtagande att utveckla showen att vara så inkluderande och relevant som möjligt.

Redan 2019, när Sam Smith (bilden) kom ut som icke-binär, pratades det om att Brit Awards skulle ta bort könsuppdelningarna inom kategorierna i ett försök att spegla förändringar i musikbranschen.


– Cheferna lyssnar på förändringar som sker i branschen. Kategorierna kommer att utvecklas under de kommande åren, sa en källa från musikbranschen till The Sun då.

Prisutdelningen introducerar också de nya kategorierna Alternativ/Rock Artist, Pop/R&B Artist, Hip Hop/Grime/Rap Artist och Dance Artist, och det ryktas att fans ska få mer att säga till om än tidigare år, när Brit Awards tar tillbaka röstningssystemet, medan prisutdelningen fokuserar på ett brett spektrum av genrer.

Brit Award-vinnaren Sam Smith har tidigare krävt att prisutdelningen ska ta bort de könsrelaterade kategorierna. För ceremonin 2021, som ägde rum den 11 maj i år, exkluderades Sam från de könsuppdelade kategorierna Bästa soloartist på grund av sin icke-binära könsidentitet.


– Jag ser fram emot en tid då prisutdelningar kan spegla samhället vi lever i. Låt oss fira alla, oavsett kön, ras, ålder, sexualitet och klass, sa artisten i ett uttalande då.

En talesman för Brit Awards sa då att de höll med om vad musikern hade sagt och att Smith var en utmärkt brittisk artist. Talespersonen sa att de övervägde att ändra könskategorierna, men att alla förändringar bör säkerställas för att leda till större inkludering och inte av misstag leda till att fler hamnar utanför.

Komikern Mo Gilligan tar på sig rollen som värd för Brit Awards när nästa års prisutdelning äger rum på O2 Arena i London.


Såväl amerikanska Grammys som GAFFA-priset har för flera år sedan avskaffat de könsuppdelade kategorierna.

LÄS OCKSÅ: Flera svenska artister nominerade i årets Grammy

ANNONCE