Nyhet

Ikoniskt progrockband återförenat – släpper ny musik efter 12 år

GAFFA.se – allt om musik

Porcupine Tree släpper albumet Closure/Continuation i sommar. Det är bandets första nya album på tolv år och kommer ut 24 juni 2022. Första nya låten Harridan finns att lyssna på redan nu och en Europaturné är utannonserad till hösten 2022.Porcupine Tree räknas som ett av Storbritanniens mest framåtsträvande och genretrotsande rockband. Harridan är återintroduktionen till deras distinkta sound - en kraftfull åtta minuter lång resa som förebådar återkomsten av rockbandet.

Efter att spelats in under ett decennium, kommer albumet Closure/Continuation att bjuda på sju spår.

– Harridan och några av de andra nya låtarna har funnits med sedan kort efter släppet av The Incident. De fanns till en början på en hårddisk i en långsamt växande datorfil märkt PT2012, senare omdöpt till PT2015, PT2018 och så vidare. Det fanns tillfällen då vi till och med glömde att de var där, och tillfällen då låtarna tjatade på oss att vi skulle göra dem färdiga för att se vart de skulle ta oss. När man lyssnade på de färdiga styckena stod det klart att detta inte liknade något av vad vi har skapat utanför bandet - det kombinerade DNA:et från människorna bakom musiken gjorde att dessa spår bildade vad som onekligen, omisskännligt, uppenbarligen var en Porcupine Tree-skiva. Du kommer att höra allt DNA flöda rakt igenom Harridan, säger bandet i ett gemensamt uttalande i ett pressmeddelande.

Bandet har utannonserat en rad europeiska livekonserter hösten 2022. Dessa konserter är bandets första sedan oktober 2010 och kommer sannolikt att vara de enda liveframträdandena för det nya albumet. De kommer till Sverige den 27 oktober 2022 för att spela i Globen och dagen efter, 28 oktober, spelar de i Köpenhamn, Danmark på Falkoner Theatre.

Porcupine Tree är Steven Wilson, Richard Barbieri och Gavin Harrison. De är ett inflytelserikt och kreativt brittiskt rockband.

Wilson såg först bandet som ett utlopp för experimentella inspelningar 1987 som han gjorde utanför sin syntpop-duo No-Man. Men Porcupine Tree expanderade till att bli ett riktigt band i början av 90-talet för att ytterligare utforska hans idéer både på skiva och på scenen.

Under åren har bandet ständigt utvecklats när deras expansiva musik har skiftat från psykedelisk rock och ambient elektroniska ljudlandskap till experimentell pop och så småningom progressiv metal. Deras senare skivor kombinerade utan ansträngning var och en av dessa genrer och tillät gruppen att experimentera i ett eget musikaliskt universum.

De släppte tio album mellan On The Sunday Of Life från 1992 och The Incident från 2009. Bandet tog en paus efter deras största livekonsert fram till dess i Royal Albert Hall i oktober 2010.

LÄS OCKSÅ: Subkultfestivalen släpper artister

ANNONCE