Nyhet

Laleh gör ledmotivet till nya filmen Utvandrarna

GAFFA.se – allt om musik

På fredag den 12 november släpper Laleh singeln Minnet Av Ett Hav. Låten är också ledmotiv till filmen Utvandrarna i regi av Erik Poppe, som har biopremiär över hela landet på juldagen den 25 december.

Jag minns när vi fick läsa Utvandrarna i skolan och jag fastnade för den redan då, så det känns lite extra speciellt att få vara en del av den berättelsen idag. Jag skrev låten efter att ha sett de första färdiga scenerna ur filmen och blev inspirerad av deras resa över Atlanten, det stora havet väckte känslan av att vilja stå på land, säger Laleh i ett pressmeddelande.

Jag ville skriva en låt om mod och tacksamhet och att leva med minnet av ett hav, fortsätter Laleh.


Lalehs resa började redan år 2000 som skådespelerska i filmen Jalla! Jalla! men det var debutalbumet som släpptes 2005 där hon befäste sin position genom att bli den första kvinnan någonsin att vinna en Grammis för Årets Producent. Hon har sedan dess lyckats skapa nutida klassiker som Live Tomorrow, En Stund På Jorden, Some Die Young, Bara Få Va Mig Själv, Goliat och Det Kommer Bli Bra.

För åtta år sedan tog Lalehs musikaliska resa henne över Atlanten där hon jobbat som musikproducent och låtskrivare till internationella artister. Men den 10 juni 2022 reser hon tillbaka till sin gamla hemstad Göteborg för att bli den första svenska kvinnliga soloartisten att göra en egen konsert på Ullevi.

Utvandrarna är ett äventyr baserat på Vilhelm Mobergs folkkära nationalepos. Filmen tar med en på en resa från Småland över Atlanten till Minnesota. Huvudrollerna Kristina och Karl Oskar spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård, medan artisten Tove Lo spelar Ulrika och Sofia Helin syns i rollen som Judit.

Utvandrarna bygger på Vilhelm Mobergs folkkära och klassiska romaner som berättar historien om hur en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i sökandet efter ett nytt, bättre liv.

Filmens ledmotiv, Minnet Av Ett Hav med Laleh, släpps fredag 12 november kl 00:00 på alla digitala plattformar. 

LÄS OCKSÅ: Amy Winehouses nallar såldes för en förmögenhet


ANNONCE