Nyhet

Sonic Youth bekämpar abortlagstiftningen med att släppa två album

GAFFA.se – allt om musik

Det är mer än ett decennium sedan som Sonic Youth gav sin sista konsert tillsammans. Det hindrar dock inte dem från att samla in pengar för att bekämpa den nya abortlagen i Texas, skriver Brooklyn Vegan.

New York-bandet har precis meddelat att de släpper två album via Bandcamp med inspelningar från konserter som inte släppts tidigare. Det ena livealbumet är från en konsert i Austin Music Hall 1995 på bandets Washing Machine-turné. Det andra är en inspelning från Dallas Gypsy Tea Room 2006 på deras Rather Ripped-turné. 100% av pengarna från försäljningen går direkt till två gräsrotsrörelser som kämpar mot abortlagen.

Dessutom har även tre t-shirts börjat säljas för ändamålet. Två av dem designades av Texas-fotografen Pat Blashill, och den tredje visar en version av Richard Princes verk Dude Ranch Nurse. Prince låg bakom omslaget till Sonic Youths album Sonic Nurse från 2004.



Sonic Youth är inte de enda välkända musikerna som motsätter sig abortlagen i Texas. Billie Eilish kommenterade lagen under sitt framträdande på Austin City Limits Festival 2021. 


– När de gjorde det där till en lag, då tänkte jag knappast spela här för jag ville straffa den här jävla platsen för att den lät det hända. Men så kom jag ihåg att ni är offren och att ni förtjänar allt i världen. Och vi måste säga åt dem att hålla käften, sade Eilish från scenen under festivalen.

Andra artister som också vill upphäva abortlagen, som trädde i kraft den 1 september, är bland andra St. Vincent, Maggie Rogers och Yungblud. Dessutom har nästan 140 musiker inklusive Dua Lipa, Bon Iver, The 1975 och Miley Cyrus undertecknat ett öppet brev om aborträttigheter i USA i kampen mot lagen.

Den mycket omdiskuterade lagen förbjuder abort efter sjätte graviditetsveckan, även om det handlar om våldtäkt eller incest, och har kallats både cynisk och destruktiv. USA:s justitieminister Merrick Garland har till och med stämt delstaten Texas för att ha brutit mot konstitutionen. Det finns många kvinnor som inte ens vet att de är gravida när det har gått sex veckor. I Sverige är det möjligt att göra abort fram till 18:e graviditetsveckan. Efter det kan även Socialstyrelsen ge tillstånd i vissa fall.

LÄS OCKSÅ: Nick Cave skapade en 46-minuters jamsession – spelar även känd författare i ny långfilm


ANNONCE