Nyhet

Anders F Rönnblom släpper jubileumsbox – tolkas av andra artister

GAFFA.se – allt om musik

Den klassikerstämplade debut-LPn Din Barndom Skall Aldrig Dö med Anders F Rönnblom från 1971 fyller 50 år i höst. Det firas med en CD-box med 3 skivor som består av originalskivan samt Spelevinksfasoner, en bonusskiva med 17 icke tidigare utgivna sånger, och en tredje skiva där svenska soloartister och grupper tolkar de 15 originallåtarna.Din Barndom Skall Aldrig Dö kom ut på hösten 1971 och har fått en plats i många musikälskares skivsamlingar. Den har också fått klassikerstämpel och finns med i boken Tusen Svenska Klassiker av Gradvall, Nordström, Nordström och Rabe från 2009.

Skivan har också gett namn och inspiration till den kritikerrosade långfilmen Din Barndom Ska Aldrig Dö i regi av Marcus Carlsson med Adam Lundgren i huvudrollen från 2013.

Denna jubileumsbox innehåller även ”de borttappade låtarna” – en samling av 17 låtar från åren 1964-1971 som gjordes som demos och fanns med i urvalet till debutskivan, men som valdes bort eller inte hann bli klara. Dessa verk visar i flera fall på en mer country- och bluesbaserad låtstil än den folkpop/rock som var populär i början av 70-talet. Nu är de inspelade.

Den tredje skivan i boxen består av fantastiska tolkningar av originalskivans femton låtar. Rönnblom funderade på hur dessa femtio år gamla sånger skulle låta med dagens artister. Han bjöd in både soloartister och musikgrupper. Låtarna visade sig passa både pop och rock, progg, punk, visor och indie.

Titellåten görs i en punkversion från Charta 77, popsång i stämmor kommer från Eric Palmqwist och Peter Morén, experimentell indie från Love Antell, americana från gruppen The Ballroom Band, rock från gruppen Ismael, instrumental techno av Folke Nikanor samt visa av Lars Winnerbäck.

Andra tolkare är cellisten och indieartisten Helena Espvall, vissångerskan Christina Kjellson, proggarna Maria Anderberg & The Hillbilly Misfits, samt sångerskan Julia Frej som gör en mycket modern och avskalad version av låten Jag Har Hennes Nummer.

Gruppen Men On The Border gör dessutom en fantastisk Syd Barrett- och Pink Floyd-inspirerad version av Hon Håller Ut Över Vintern, i deras engelska version översatt till Holding Out. Övriga artister och grupper är Into Deep Water, The Plastic Pals, Östen Med Resten, En Annan Femma och Nicke Andersson.

Anders F Rönnblom tillhör idag en av landets mest erfarna skiv- och liveartister, med ett 40-tal släppta LP/CD-album och drygt 800 konserter sedan början på 60-talet.

LÄS OCKSÅ: Ny svensk supergrupp – "Den här låten betyder allt för mig"

ANNONCE