Nyhet

Black metal kan vara svaret när det kommer till att förbättra svenska skolan

GAFFA.se – allt om musik

Två forskare, Ketil Thorgersen och Thomas Von Wachenfeldt, har kommit fram till att musikgenren black metal skulle kunna lära ut hur man uttrycker starka känslor. Detta genom att uttrycka sig genom musiken i musikundervisningen i skolan, enligt Sveriges Radio.

Ketil har forskat om rörelsen som ligger bakom den mörka musikgenren och vanligtvis utbildar han även lärare i musikpedagogik. Medan kollegan Thomas har fokuserat på att se på vilka faktorer som lockar in ungdomar att börja spela black metal. 

– Musiken används för att bearbeta jobbiga känslor, säger Ketil Thorgersen till Sveriges Radio.

Efter att de har följt ett black metal-band i ett års tid så har de kommit fram till slutsatsen att man genom att arbeta med mörka, destruktiva och provocerande teman kan bli en bättre människa. I intervjuerna med bandet har de insett att det finns ett behov att uttrycka fler känslor än de som får plats inom den kommersiella popmusiken, och att det skulle vara bättre att få utlopp för dem än att hålla dem nertryckta.

– Jag tycker att det är viktigt för att det är ett undertryckt tema i musikpedagogiken, det handlar nästan bara om det vackra. Medan det här existentiella, det djupa, det som verkligen berör utöver att det liksom känns härligt, det får liksom inte finnas, fortsätter han.

Kanske kan ett band som Watain ingå i undervisningen i skolan framöver.

LÄS OCKSÅ: Foo Fighters beträder jazz-världen – hör resultatet här


ANNONCE