Nyhet

Einár död 19 år gammal – detta har hänt

GAFFA.se – allt om musik

Musik-Sverige vaknade igår upp med en chock, den 19 år gamla rapstjärnan Einár, med namnet Nils Kurt Erik Einar Grönberg, har omkommit efter att ha blivit skjuten. Detta vet vi i nuläget:

– Klockan 22:50 torsdag kväll larmas polisen om en skottlossning i Hammarby Sjöstad, södra Stockholm. Det ska senare komma fram att skutningen skedde vid en portuppgång.

– Vid 00:45-tiden bekräftar polisen att mannen har dött. Detta efter att räddningspersonal gett hjärt- och lungräddning utan resultat.


– Vittnen ska ha sett två mörkt klädda personer lämna platsen. "Vi har fått signalementsuppgifter på att de vi misstänker är fler än en", enligt polisens presstalesperson Ola Österling till Aftonbladet.

– Området där dödsskjutningen skedde är kameraövervakat så händelsen kan ha hamnat på film. "Den analysfunktionen har varit igång sedan midnatt", säger Ola Österling.

– Polisen har tagit in "flera personer på förhör under natten och vissa har fått följa med till polisstationen".


– Motivet till dödskjutningen är ännu inte känd. Men rapparen hade sedan tidigare en hotbild mot sig, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Källor till Aftonbladet beskriver det som en ren avrättning och att artisten bland annat blev skjuten i bröstet. Polisen bekräftar också att han dog direkt på platsen.

– Inrikesminister Mikael Damberg har gjort följande skriftliga kommentar: "Det är fruktansvärt. En ung person har mördats på ett brutalt sätt. Mina tankar är hos familjen och alla människor som känner stor sorg i dag. Nu pågår polisens mördarjakt med full kraft."


– Statsminister Stefan Löfven har kommenterat händelsen: "Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts", skriver SVT.

–  Einár var målsägande i den sedan tidigare kända utredningen om rån och kidnappning, där två andra rappare var inblandade. Enligt Sveriges Radio var han kallad att vittna i tingsrätten under den kommande veckan och hovrätten har sedan tidigare beslutat att Einár skulle hämtas av polis.

–  SVD rapporterar om att mordet kan ha varit en hämndaktion. Enligt tidningen utreds kopplingar till ett mord i Kista tidigare i år där brodern till en annan artist sköts ihjäl. En händelse Einár ska ha rappat nedsättande om i en nyligen släppt låt. Einár ska även ha tagit emot dödshot via sociala medier bara dagar innan mordet.


– Einár ska ha varit i sällskap med två andra rappare när han mördades, enligt källor till Expressen. Två maskerade män jagade sällskapet innan Einár sköts ihjäl. De två andra rapparna har koppling till kriminella nätverk i Järva och är tidigare dömda för grova brott.

Artikeln uppdateras löpande.

LÄS OCKSÅ: Nytt svenskt konsertkoncept bokar The National, Tyler The Creator, Cat Power med flera


ANNONCE