Nyhet

Forskare i Lund namnger fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist

GAFFA.se – allt om musik

I en ny studie presenterar en grupp heavy metal-bitna geologiforskare vid Lunds universitet tre nyupptäckta arter av konodonter, en sorts käklösa urtidsfiskar. En av arterna har fått namnet Drepanoistodus iommii – en hommage till Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi.

För cirka 470 miljoner år sedan simmade ålliknande fiskar omkring i den Baltoskandiska bassängen – ett grundhav som täckte delar av dagens Skandinavien och Baltikum. Fiskarna tillhörde djurgruppen konodonter som idag är en viktig fossilgrupp med ett tusental kända arter. Konodonterna används bland annat till så kallad biostratigrafi – en dateringsmetod för att bestämma sedimentära bergarters ålder. I en ny studie, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften European Journal Of Taxonomy, kan ett svensk-danskt forskarlag presentera tre helt nya arter inom konodontsläktet Drepanoistodus.

– Fyndet gjordes 2012 vid floden Lynna 15 mil öster om Sankt Petersburg. Det insamlade materialet har legat på institutionen sedan dess. Men nu har vi analyserat allt och upptäckt fossil efter tre tidigare helt okända arter, säger Mats E. Eriksson, professor på Geologiska institutionen vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Eriksson som själv är en inbiten metalentusiast och hobbymusiker har tidigare namngivit fyra fossil efter rockmusiker. Därför finns King Diamond, Lemmy Kilmister (Motörhead), Alex Webster (Cannibal Corpse) och Frank Zappa idag representerade i geologiböckerna.

– Det kändes helt naturligt att namnge det nya fossilet efter Tony Iommi. Black Sabbath är urmodern till hela heavy metal-genren. När det kommer till riffskapande är han ett geni, fortsätter Eriksson.

Förutom Lunds universitet har University of Copenhagen och Museum Mors deltagit i arbetet.

LÄS OCKSÅ: Tony Iommi: "Du kan ju tänka dig hur ett högljutt Black Sabbath läckte in genom väggen"

ANNONCE