Nyhet

Historien om den svenska hiphopens pionjärer – från subkultur till mainstream

GAFFA.se – allt om musik

Ett nytt TV-program, Den Svenska Hiphopens Pionjärer, har premiär på SVT Play den 20 oktober och sänds i SVT den 24 november. Det är fyra avsnitt som tar med en på en resa som startar i Kungsträdgården med breakdance och vidare till förortsrapen och en guldålder som ska få känna på en hård krasch i samband med nedladdningskulturen. 
 
Bortsett från att serien är en fördjupning i hur en av våra största musikgenres växte och blev till det den är idag så är det också en historia om Sverige. Om hur det såg ut, och vilka känslor som fanns av utanförskap och gemenskap. Om en tid då ungdomar hittade en gemensam kultur och växte utifrån den.  
 
Det är redaktionen bakom bland annat Det Svenska Popundret, Hitlåtens Historia och Den Svenska Dansbandshistorien som är tillbaka med ännu en musiksatsning. I fyra delar får man möta den svenska hiphopens pionjärer och höra berättelsen från de som la grunden för en genre som vi idag betraktar som en självklarhet. 
 
Medverkar gör bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’ Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler. 

Men vem var egentligen först med att rappa på svenska? Och hur gick egentligen hiphop från en subkultur till mainstream? Programmet djupdyker i frågan om hur rap på svenska gick från undantag till standard och de olika världarna som krockade på vägen. Hur äkta var det att rappa på svenska och hur kom det sig egentligen att det var en vit dyslektisk medelklasskille från Södermalm som slog upp dörrarna för den eran som satte svensk hiphop på kartan? – Det skrivs ständigt nya kapitel i historien om svensk hiphop. Idag har den en självklar plats på stora scener, prisgalor och i samhällsdebatten, men vägen dit har varit både lång och krokig. Få musikgenrer har varit uträknade så många gånger men rest sig på åtta igen, starkare än innan. I den här serien ska vi berätta om de som la grunden för det vi ser idag, säger producent Fredrik Norberg i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Knivskärning på krog – två välkända rappare misstänkta
ANNONCE