Nyhet

Paul McCartney beskyller John Lennon för att ha splittrat The Beatles

GAFFA.se – allt om musik

I en intervju skyller Paul McCartney John Lennon för att ha splittrat det legendariska bandet The Beatles.

McCartney, som fyller 80 nästa sommar, har hittills anklagats för att vara den som splittrade bandet. Men nu säger McCartney i en BBC-intervju, som enligt tidningen The Guardian sänds senare i månaden, att det var numera avlidna John Lennon som satte stopp för bandet.

– Jag låg inte bakom splittringen. Det var vår Johnny, säger Paul McCartney.

Han berättar vidare att han ville att bandet skulle fortsätta. De fyra hade spelat tillsammans i åtta år, men han kände att det fanns mer kvar att ge i bandet.

– Det var mitt band, det var mitt jobb, det var mitt liv. Så jag skulle ha fortsatt.

Han fortsätter med att berätta att om John Lennon inte hade sagt stopp hade bandet kanske kunnat fortsätta länge till.

– Men saken var att John ville skapa ett nytt liv med Yoko (Lennons fru red.). John hade alltid velat bryta med samhället. Han uppfostrades av sin moster Mimi, som var ganska strikt, så han försökte alltid bryta sig loss.

The Guardian skriver att Paul McCartney har anklagats för upplösningen eftersom han bland annat bad advokater att lösa gruppens interna stridigheter. McCartney förklarar att det är en börda han har burit länge. Orsaken till förvirringen kan ha att göra med att bandets manager, Allen Klein, bad gruppen att hålla tyst om upplösningen av The Beatles medan några affärsavtal avslutades.

– Så under några månader fick vi alla låtsas, säger McCartney.

Vid ett tillfälle kunde han inte dölja det längre, och då berättade han sanningen om att dom hade splittrats.

Intervjun med BBC görs före utgivningen av en McCartney-bok, som han säger är förmodligen det närmaste han kommer en självbiografi.

John Lennon dog den 8 december 1980 när han sköts ihjäl i New York av Mark Chapman som blev dömd till livstids fängelse.

LÄS OCKSÅ: UNDERSKATTAT: Gammal skåpmat som visar på oväntad attityd

ANNONCE