Nyhet

Roxettes Joyride firar 30 år – släpper samlingsbox med rariteter

GAFFA.se – allt om musik

I år är det 30 år sedan Roxette gav ut sitt tredje album Joyride 1991, som följde upp bandets globala genombrott med albumet Look Sharp! 1989. Bandet släpper nu därför en 30-årsbox av den ikoniska skivan Joyride med demos och outgivet material den 26 november.

Redan idag, 8 oktober, släpps singeln Small Talk med två tidigare outgivna versioner av Small Talk och Hotblooded.Roxette hade snabbt förvandlats till ett globalt hitfenomen tack vare de tre USA-ettorna The Look, Listen To Your Heart, It Must Have Been Love och andra stora hits som Dressed For Success och Dangerous.

Joyride var albumet som skulle cementera framgångarna för Marie Fredriksson och Per Gessle. Vilket den också gjorde. Albumet blev inte bara Roxettes mest sålda, titelspåret svischade den 1 maj 1991 upp till den amerikanska hitlistans förstaplats – och gav därmed Roxette deras fjärde USA-etta. Därmed satte gruppen ett rekord som ingen skandinavisk grupp eller artist har lyckats överträffa.


Joyride-jubileet firas med en vinylbox bestående av fyra LP-skivor samt en 3-CD-box, som förutom originalutgåvan innehåller mängder med outgivet eller svåråtkomligt material som tecknar en större bild av ett stycke svensk musikhistoria: demos, alternativa versioner och överblivet material.

Dessutom följer en illustrerad 32-sidig booklet med, som i text och med bilder från Roxettes arkiv berättar historien om hur ett klassiskt svenskt popalbum blev till.

Tolv av låtarna är tidigare outgivna, bland annat den första tagningen av Hotblooded, som ett tag var tänkt som albumets öppningslåt innan Joyride knuffade ner den till andraplatsen. Intressant nog finns här även två Gyllene Tider-låtar, som i januari 1990 var kandidater till att hamna på den kommande Roxette-plattan.


– Det handlar om Run Run Run och Another Place, Another Time, som Gyllene gav ut på vår engelska platta Heartland Café 1984. Och när jag hösten 1989 letade efter material till nya plattan fastnade jag för de två. Vi gjorde nya och mer ”Roxifierade” demoversioner av dem – och framförallt Run Run Run tror jag hade kunnat bli hur stark som helst, minns Per Gessle i ett pressmeddelande.

Inspelningarna lades dock på hyllan då det fanns ett litet men starkt tabu i Roxettes egna högkvarter mot att Roxette och Gyllene Tider skulle blandas ihop, så därför har de legat och samlat damm i arkivet. Fram till nu.

Andra 1990-demos som nu kan höras för första gången är Small Talk, Church Of Your Heart, Physical Fascination, Things Will Never Be The Same, I Remember You och blivande singelbaksidan The Sweet Hello, The Sad Goodbye – en av låtarna som aldrig lyckades ta en plats på albumet trots att den senare blev en favorit bland många Roxettefans och inspelad av flera andra artister, bland annat amerikanska sångerskan Laura Branigan.Sweet Thing är också en av många kandidater som aldrig lyckades armbåga sig in på Joyride, men som nu ser dagens ljus för första gången.

LÄS OCKSÅ: Lars Winnerbäck släpper ny låt varje fredag – hör första här


ANNONCE