Nyhet

Tina Turner säljer hela sin låtkatalog för häpnadsväckande mycket

GAFFA.se – allt om musik

Det har just framkommit att Tina Turner har sålt rättigheterna till hela sin låtkatalog till förlaget BMG, skriver branschsajten Music Business Worldwide. Enligt NME är affären enligt uppgift värt mer än 300 miljoner dollar, det vill säga 2,6 miljarder kronor, men denna siffra har inte bekräftats.

Denna affär är den största BMG har gjort med en artist. I detta förvärvar företaget rättigheter till Turners musik, som sträcker sig över sex decennier och innehåller hitsinglar som Private Dancer, What's Love Got To Do With It, Steamy Windows och många fler. Dessutom får BMG rättigheterna till Tina Turners namn och image.

Förlagsföretag arbetar bland annat med att sälja en artists musik till filmer och reklamfilmer och ska inte förväxlas med skivbolag som finansierar musikinspelningar och marknadsför dessa. Tina Turner har Warner Music som sitt skivbolag. BMG:s handel ger dock också företaget ett antal intäkter när Tina Turners musik streamas eller säljs.


Även om Turner har sålt sina rättigheter betyder det inte att den 81-årige artisten kommer att sluta göra musik. I samband med avtalet har hon uppgett följande.

– Som vilken artist som helst är skyddet av mitt livsverk, mitt musikaliska arv något personligt. Jag är säker på att mitt arbete är i professionella och pålitliga händer på BMG och Warner Music, citerar NME.

Att sälja sin låtkatalog är det inte bara Tina Turner som gör. Förra året sålde Bob Dylan rättigheterna till all sin musik till förlaget Universal Music för ungefär samma summa som Turner sannolikt kommer att få, nämligen cirka 300 miljoner dollar. För detta belopp överlämnade Bob Dylan mer än 600 låtar, skrivna under en period på sex decennier, till förlaget.


Tina Turner togs in i Rock And Roll Hall Of Fame för andra gången i år, vilket gjorde henne till en av få kvinnor som tagits in mer än en gång i den prestigefyllda institutionen.

Lyssna på en av Tina Turners största hits, What's Love Got To Do With It från 1984, här:LÄS OCKSÅ: Mystiska annonstavlor med 30 på får sin förklaring

ANNONCE