Nyhet

Anna von Hausswolff ger orgelkonsert i Katarina kyrka

GAFFA.se – allt om musik

Anna von Hausswolff skulle ha uppträtt live i franska staden Nantes 7 december 2021, men katolska demonstranter stoppade henne från att spela i kyrkan då de anser att hon är en "satanist" som spelar "satanistisk" musik. Detta då hon sjunger "I made love with the devil" i Pills. Fundamentalisterna uppskattar inte att hon använder sig av orgelmusik och kyrkan som miljö samtidigt som hon sjunger om att älska med djävulen.

– Trodde vi lämnat medeltiden bakom oss, sa Anna von Hausswolff i en kommentar till DN.

Efter att demonstranterna blockerat ingången till kyrkan blev det upprörda känslor utanför när hundratals fans inte kunde komma in. När tumult uppstod ställdes spelningen in och demonstranterna fick sin vilja igenom.

Men det tillhör nu historien och nu är det dags för en konsert i Katarina kyrka i Stockholm den 27 maj.

Med orgeln och sin röst som främsta vapen har Anna von Hausswolff etablerat sig som en av orgelmusikens förnyare. På sin senaste turné har hon spelat sitt senaste album, All Thoughts Fly, i sin helhet på historiska piporglar i kyrkor runtom i Europa. Trots att turnén har genomförts med historiska instrument, så har blicken hela tiden varit riktad framåt med hjälp av ett surroundljudsystem som har genererat nya ljudbilder.


För att avsluta projektet kommer hon göra en sista europeisk spelning av albumet i Katarina Kyrka i Stockholm.

Albumet som kommer att framföras i sin helhet i Katarina kyrka, All Thoughts Fly (2020), är ett helt instrumentalt verk som handlar om en helig skog vid namn Sacro Bosco, norr om Rom. Varje kväll har verket framförts på nya instrument i kyrkor med olika förutsättningar. Support för kvällen i den svenska huvudstaden är Naoko Sakata som förra året släppte soloalbumet Dancing Spirits – ett album som består av sju improvisationer, spelade av henne på en Steinwayflygel i Annedalskyrkan, Göteborg.

Biljetterna släpps idag, måndagen den 11 april, kl 10.00 via luger.se/anna-von-hausswolff.

LÄS OCKSÅ: Anna von Hausswolff anklagas för satanism – kyrkokonserter inställda


Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE