if(navigator.userAgent.match(/MSIE|Internet Explorer/i)||navigator.userAgent.match(/Trident\/7\..*?rv:11/i)){ } else{ } Ed Sheeran vinner i copyright-tvist – "Det är skadligt för låtskrivarindustrin"

Nyhet

Ed Sheeran vinner i copyright-tvist – "Det är skadligt för låtskrivarindustrin"

GAFFA.se – allt om musik

Nyligen anklagades Ed Sheeran för att med sin låt Shape Of You ha plagierat Sami Chokris låt Oh Why. Artisten stämdes och fallet togs till rätten, mer specifikt gällde anklagelserna refräng-hooken ”oh I, oh I, oh I”, enligt BBC News.

Han ska i rättssalen ha sjungit delar ur Nina Simones Feeling Good och Blackstreets No Diggity för att illustrera hur vanlig melodislingan är inom popmusiken.

”Om du placerar dem i samma tonart låter de likadant”, förklarade artisten då.


Nu har fallet avslutats och Ed Sheeran går vinnande ur rättssalen, enligt NME. Sami Chokri ska ha sagt att han och Sheeran haft många artist- låtskrivar- och producentsamarbeten gemensamt, och att det varit en överlagd plan att visa upp hans låt för artisten. Detta förnekades av Ed Sheeran och hans låtskrivarpartners, som menade att de inte ens hört låten innan rättsprocessen inleddes.

Efter elva dagars rättegång har domaren nu beslutat att Sheeran ”varken medvetet eller omedvetet kopierat en fras från Oh Why när Shape Of You skrevs.”

Domaren medgav att det finns likheter i frasen, men att det bara är en startpunkt för ett möjligt intrång i upphovsrätten. Han fortsatte med att förklara att låtarnas relevanta delar skiljer sig åt, vilket styrker bevisningen att ”Oh I”-frasen i Shape Of You hämtat inspiration från andra källor än låten Oh Why.


I ett långt statement efter rättegången säger Ed Sheeran och hans partners Johnny McDaid (Snow Patrol) och producenten Steve McCutcheon bland annat:

”Det pratades mycket om kostnad i det här fallet. Men det finns mer än bara finansiella kostnader. Det finns ett pris på kreativitet. När vi är intrasslade i rättsliga stämningar, finns ingen tid till att skapa musik eller spela konserter.”

Ed Sheeran själv har också gått ut med ett uttalande på sociala medier där han bland annat säger:


– Vi är självklart nöjda med utgången av det här fallet, men jag tycker att anklagelser som det här är alldeles för vanliga nuförtiden. Det har uppstått en kultur där en anklagelse görs med idén att en uppgörelse är billigare än att ta fallet till rätten, även om det inte finns någon grund för anklagelsen. Det är skadligt för låtskrivarindustrin, det finns bara så många toner och ackord som används i pop. Sammanträffanden kommer att ske om 60 000 låtar släpps på Spotify varje dag. Det är 22 miljoner låtar om året och det finns bara tolv toner tillgängliga.

Han fortsätter med att säga att han inte vill förminska någons mående under processen, men att han inte är ett företag, utan en person, en far, make och son. Han säger också att stämningar inte är en trevlig upplevelse och att detta fallet förhoppningsvis kan bidra till att grundlösa anklagelser undviks i framtiden.

– Förhoppningsvis kan vi återgå till att skriva låtar, istället för att bevisa att vi kan skriva dem, avslutar han.


 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Ed Sheeran (@teddysphotos)

LÄS OCKSÅ: Ed Sheeran i copyright-tvist – sjunger i rättssalen


ANNONCE