Nyhet

Förslaget: K-popgruppen slipper värnplikt – sydkoreanerna splittrade

GAFFA.se – allt om musik

I Sydkorea pågår just nu en debatt om huruvida K-popgruppen BTS ska undantas värnplikt eller ej.

Enligt lag måste alla män i Sydkorea mellan 18-28 år genomgå militärtjänstgöring i minst 18 månader. Detta har länge setts som en förberedelse inför en potentiell konflikt med Nordkorea, skriver The Guardian.

Vissa undantag finns redan, bland annat för globalt erkända musiker inom den klassiska genren och medaljörer inom antingen Olympiska eller Asiatiska spelen. De kan tillåtas hoppa över militärtjänstgöringen helt, eller bidra med annan samhällstjänst.


Nu är frågan på bordet om någon ska få undgå värnplikt överhuvudtaget och i så fall vilka. BTS, som bland annat uppträdde på Grammy Awards tidigare i år, är det första K-popbandet som toppat singellistan i USA. Enligt Hyundai Research Institute är gruppen också en stor tillgång för Sydkoreas ekonomi och turism, skriver The Guardian.

”Det är sant att BTS bidrar till nationell prestige men standarderna för att utvärdera nationell prestige är för vaga. Om kända sångare undantas värnplikten, med BTS i spetsen, kommer det antagligen uppstå fall som utnyttjar undantaget. Jag tror att det är viktigt att vara flexibel så att manliga kändisar kan jobba samtidigt som de tjänar sitt land”, säger Choi Hyung-seok, en kontorsanställd, till The Observer.

Opinionsundersökningar visar att de flesta i Sydkorea stödjer ett alternativ till obligatorisk tjänstgöring för BTS. Bandet själva säger att de är redo att ställa upp för sitt land om det krävs, men har inte kommenterat det pågående lagförslaget ytterligare.


LÄS OCKSÅ: Människorättsgrupp: Sju avrättades för att ha lyssnat på K-pop

ANNONCE